Интервю на Калина Андролова с Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, доктор по конституционно право в Института за държавата и правото към БАН и университетски преподавател

Г-н Цеков, ГЕРБ оттегли промените в Закона за съдебната власт, свързани с финансирането на НПО за магистратското съсловие. Трябваше ли тези промени да бъдат прокарани и защо?

Като цяло законопроектът, с няколко критики, е добър. Това, което се гласува, например за кариерните бонуси на магистратите, е положителна стъпка. Голямото разочарование поне за мен е, че не се намери достатъчно характер в управляващото мнозинство да прокара тази поправка за финансирането на магистратските организации. А тя беше важна не защото това е борба между някакви групи, лобита, среди в обществото, а защото е елемент от етиката на магистратите. Магистратите по дефиниция и по закон са длъжни да бъдат политически неутрални, независими в дейността си, от което произтичат изисквания за несъвместимост с други дейности, да не получават доходи от други източници извън бюджетните магистратски заплати и т.н. Това влече същите изисквания и към магистратските организации. Опонентите на тази поправка у нас, заинтересованата група от хора, среди, експерти и самият Съюз на съдиите, претендираха, че това било едва ли не ограничаване на свободата на сдружаване. Опитвайки се да приравнят магистратските съсловия и организации към някаква обикновена неправителствена организация, което е несъстоятелно. Магистратските организации имат професионален характер, те трябва да са политически независими, като естествена последица от това, че магистратите са длъжни да бъдат независими. Това, което се задвижи тук, е, че интересите на местна клика бяха ретранслирани своевременно по все още функциониращата мрежа от времето на Обама и Хилъри. Интересите се превърнаха в опорни точки, които нашите власти не намериха за необходимо да опровергаят. Защото аз питам: позволяват ли САЩ частни организации на чужди държави да финансират техните съдии – да ги водят по учения, да ги развеждат на специализации в чужбина и пр.? Никъде това не е позволено. Има етични кодекси. Тоест ние като държава искаме чрез този законопроект да се съобразим с цивилизованата практика, но се оказа, че нашите власти нямат характер и се огънаха при най-малкото възражение от страна на чиновници от американското посолство и от Вашингтон.