Вълна от недоволство към президента на САЩ след неуспеха на пореден ключов ангажимент от предизборната програма

"Той е задник, но е нашият задник". Така Дънкан Хънтър, републикански депутат в долната камара на американския Конгрес, описа наскоро отношенията между Доналд Тръмп и подкрепящите го републиканци. Критичната оценка би прозвучала като банално клише, ако излизаше от устата на някой от многобройните "умерени" републиканци от истаблишмънта, които консервативните американци отдавна са свикнали да наричат RINO, Republican In Name Only. Изненадващо, депутатът Дънкън Хънтър не принадлежи към "републиканците само по име", а още от кандидатпрезидентската надпревара е лоялен и ентусиазиран привърженик на идеите за "Америка на първо място". Днес бавно, но последователно консервативните привърженици на доктрината Make America Great Again започват да се разочароват от носителя и изразителя на своите идеи – Доналд Тръмп.

Поредният гвоздей в ковчега на доверието към Тръмп заби новина от последните часове – американският президент се споразумя с лидерите на Демократическата партия и загърби строгата имиграционна политика, заложена в предизборната му платформа, съобщават американските издания. Както информират средствата за масова информация, "водещи демократи шокираха Америка в сряда като заявиха, че са се договорили с Доналд Тръмп да приемат законодателство, с което да защитят близо 800 хиляди имигранти, възползващи се от приетата от администрацията на Барак Обама програма ДАКА." За хората в Европа програмата Deferred Action for Childhood Arrivals (Daca), както е известна ДАКА, не говори много, но оттатък Атлантическия океан тя се превърна в една от най-обсъжданите теми - тема разделила американското общество на два враждуващи лагера. Програмата, въведена от администрацията на Обама като опит да се заобиколи Конгреса, позволява на квалифицираните от закона като незаконни имигранти доведени в САЩ като деца да получат право на постоянно пребиваване. Отмяната на ДАКА се превърна в едно от ключовите послания на антиимигрантската платформа на Тръмп наред със строителството на стена по границата с Мексико. Тръмп обеща да отмени ДАКА, а антиимигрантски настроеният главен прокурор Джеф Сешънс наскоро му напомни това, като постави проблема отново в дневния ред на САЩ. Сешънс и другите привърженици на строгата имигрантска политика обясняват съпротивата срещу приема на непълнолетни незаконни имигранти с желанието да защитят работните места на американските работници и да предпазят страната от хора, занимаващи се с нелегална или престъпна дейност.

Новината за "договорката" бе потвърдена от множество американски източници, според които сделката на Доналд Тръмп с демократите е била следната: президентът се съгласява да легализира тези 800 хиляди нелегални имигранти, а демократите обещават да подкрепят Тръмп в Конгреса по отношение на засилването на мерките за граничен контрол (без строителство на стена) или за планираното от администрацията намаляване на данъците. Новината взриви социалните мрежи в Америка, а разочарованието към Доналд Тръмп сред привържениците му се увеличава. "Това ще е политическо самоубийство. Няма значение какво казват проучванията, 80% от американците са против това", коментират в САЩ. Друг американец се шегува: "Най-добрият сезон на "Стажантът" за всички времена!!! Да направим Америка отново велика". "Съмнявам се, че Тръмп ще се кандидатира отново. Най-доброто, което можем да направим е да гласуваме така, че в Конгреса да не попадат хора, които са гласували за ДАКА", коментира с горчивина друг потребител.

Към недоволството се включиха не само средностатистически американци, но и изявени общественици и доскорошни заклети поддръжници на Доналд Тръмп. Един от най-твърдите привърженици на президента в, като цяло, критично настроените американски медии Шон Ханити беше категоричен, че държавният глава трябва да държи зададения курс и да изпълнява обещанията си или всичко просто ще приключи. Влиятелната консервативна медия Breitbart, чийто главен редактор е доскорошният главен стратег на Белия дом Стив Банън не спести критиките си към решението. "Президентът Доналд Тръмп изостави най-силния си политически инструмент за изпълнение на спечелилото кампанията обещание за стена по границата като се съгласи да удължи амнистията за най-малко 800 хиляди нелегални имигранти по ДАКА в замяна на неразяснен "пакет от мерки за гранична сигурност". Не закъсняха и критиките от депутати в Конгреса. "Ако това е вярно, основите на Тръмп са сринати, разрушени, необратимо непоправими и разочароващи избирателите. Никое обещание не заслужава доверие", коментира популярният представител в долната камара на Конгреса Стив Кинг.

Сделката с демократите е поредната противоречива крачка за президента Доналд Тръмп, в която много от привържениците му са склонни да виждат отстъпление от предизборните ангажименти. Сред неуспехите на държавния глава, които се изтъкват в САЩ, са замразяването на усилията за защита на американските производители и работните места на "забравените" американците, провалът на опитите за подобряване на отношенията с Русия и създаването на общ фронт срещу радикалния ислямски тероризъм, както и излизането от споразуменията за свободна търговия.