Доналд Тръмп смята, че Северна Корея няма да успее да разработи ракети, които могат да достигнат Америка. „Северна Корея току-що заяви, че е на финалната права на разработването на ядрено оръжие, способно да достигне Съединените щати. Това няма да се случи!”, заяви в свой пост в Туитър новоизбраният президент на САЩ. Не е ясно обаче дали Тръмп се съмнява в ядрените възможности на Северна Корея или е планирал превантивни действия. Според някои анализатори възможните причини за твърдението му са три – или Тръмп не вярва, че Северна Корея ще достигне такъв технологичен прогрес, или смята, че режимът на Ким Чен-ун ще се срине, или вярва, че ще може да го убеди да се откаже от своята ядрена програма. 

Тръмп разкритикува Китай за това, че се е провалил в разрешаването на проблема със Северна Корея. Новоизбраният президент намекна, че Пекин е наложила неправомерно високи мита върху американските стоки, извличайки сериозни дивиденти от САЩ, но въпреки това не желае да спомогне за разрешаването на казуса със своя съюзник Северна Корея. 

В телевизионно обръщение по случай Нова година, Ким Чен-ун заяви, че Северна Корея е близо до тестването на ракети с далечен обсег, които могат да носят ядрени бойни глави. Той заяви, че страната сега е „военна сила от Изтока, която е недосегаема дори за най-могъщите ѝ врагове”. Разработването на междуконтинентална балистична ракета цели да подсили ядрения потенциал на страната. Според Ким Чен-ун „настоящата ситуация в света доказва, че Демократичната народна република Корея е взела правилната стратегическа позиция, като е решила едновременно да се впусне в развитието на икономиката и укрепването на ядрения потенциал в количествено и качествено отношение”.

През последната година Северна Корея проведе два ядрени опита, което подхрани страховете, че е направила значителни подобрения по отношение на ядрената си мощ. До този момент обаче тя не е изстрелвала успешно тестово ракети с далечен обсег, които са могат да носят ядрени бойни глави. В същото време резолюциите на Обединените нации призовават страната да спре тестовете на ядрено оръжие и ракети.

Още през септември миналата година проф. Зигриф Хекер от Станфордския университет в Калифорния заяви пред BBC, че разработването на ракети с ядрени бойни глави, които ще могат да достигнат до САЩ, ще отнеме на Северна Корея между 5 и 10 години. Основното притеснение на проф. Хекер е, че технологичните възможности на Северна Корея повишават възможността за разпространение на ядрени оръжия, които могат да попаднат в ръцете на терористи.