Интервю на Калина Андролова с Олег Бондаренко, политолог, изпълнителен директор на Фонда за прогресивна политика в Москва, експерт по Източна Европа, ръководител на редица проекти в Украйна, Прибалтика и на Балканите

Има ли разлика в политиката на САЩ към Украйна след избирането на президента Тръмп, какво мислите?

Смятам, че администрацията на Тръмп все още се настройва по отношение на Украйна и своите по-нататъшни действия. При Барак Обама, след държавния преврат в Киев практически във всяко украинско ведомство и министерство се появи куратор от Вашингтон. Този куратор се намира там съвсем официално и нито едно решение не се взема без неговото участие. И това продължаваше от пролетта на 2014 г. до началото на 2017 г. През 2017 г. някои от тези куратори бяха отзовани от Вашингтон. Вероятно новата администрация на Тръмп не се нуждаеше от такова голямо количество куратори в Украйна. Напълно логично е Украйна да не е кой знае каква сериозна политическа карта за Тръмп. По една проста причина, че той нищо интересно и изгодно не може да получи повече от Украйна. Всички ползи вече се извлякоха. И се извлякоха от администрацията на Обама. Украйна е куфар без дръжки, един тежък товар, трябва да бъде поддържана, контролирана, трябва в детайли да се грижат за нея, подробно. Но всичко това не води до никакви успехи, нито икономически, нито финансови, нито имиджови, нищо дори за репутацията. Затова за Доналд Тръмп, който има логиката на бизнесмен, Украйна не е ликвидна.

Казвате, че ползите са отишли при Обама. Какви бяха ползите на демократите?

Ползи от репутационен характер. Те, моля ви, показаха на всички, че са успели най-после да реализират старата мечта на Збигнев Бжежински – да отделят Украйна от Русия, да настроят братските народи един срещу друг. И това им се получи. Този процес продължава. Ако говорим за практическата страна на въпроса, най-главната полза може би е, че Украйна е интересна като пазар. През нея може и втечнен природен газ да се транспортира в Европа. Процесът едва сега започва. И пионер в този смисъл в Европа е Литва. Тя е купувач на втечнен природен газ и след това го реекспортира в Европа. Принципно американците си представят и Украйна в тази роля – на реекспортьор на техния газ чрез Одеса. Известно е, че синът на Джо Байдън се занимаваше в Украйна с енергиен бизнес. Но сега ние виждаме, че за САЩ Украйна се превърна в една тежка история. Защото в момента да заработиш от това, ще бъде сложно. А че Тръмп се опитва да продава на Украйна въглища, има по-скоро рекламен характер, а не толкова практичен. Никакви пари Америка от това не може да получи.