Кой е човекът в булдозера?

2 август 2014 г. Във Врачанско вали втори ден. Всеки момент се очаква река Скът да залее Мизия – трихилядно градче, разположено в най-ниската част на Дунавската равнина между Козлодуй и Оряхово. Само за 48 часа количеството на валежите във водосборния басейн на Скът е три пъти над цялата средномесечна норма. За лош късмет денят е и празник на общината, а в Мизия се пие от сутринта. В следобеда разтревожени общинари и полицаи започват да обикалят масите и едва ли не да молят хората да съберат най-необходимото от къщите и да се изнесат във високата част. В много случаи предупрежденията са напразни: „Сега ни е паднало да пием, абе я… не ни разваляйте празника!”... Предстои наводнение, което ще отнеме живота на двама души, ще залее и срути стотици къщи. Както често се случва, трагичното и комичното вървят ръка за ръка. В началото положението е като в английския анекдот за лорда, който седял в кабинета си в Лондон и четял вестник, когато връхлетял слугата му:

– Сър, сър, Темза приижда!
Лордът го погледнал възмутено и му направил строга забележка:
– Джон, толкова години работиш при мене. Не знаеш ли как трябва да влизаш? Излез, ако обичаш, и влез, както се полага.
Слугата се подчинил, но след десетина минути връхлетял още по-разтревожен:
– Сър, Темза приижда, ще ни залее!

– Джон, какво ти казах преди малко?! Излез, ако обичаш, и влез подобаващо.
Джон излязъл. Минали няколко минути, на вратата се почукало вежливо и лордът отговорил: „Да, влез!”. Джон влязъл бавно, както правел винаги, посочил към отворената врата и тържествено казал:
– Сър, Темза!

Да се върнем към Мизия в онази трагична вечер. Започва да се мръква, а Скът продължава да се разлива. Длъжностни лица са се скупчили на открито, правят, струват каквото е по силите им. Тогава се случва нещо неочаквано. На козлодуйския бряг се появява Корнелия Нинова с гръм. И с ботуши. След нея подтичва телевизионен екип. Тя е местна, има къща в Мизия, а семейството й произхожда от съседното село Крушовица. „В интерес на истината имах чувството, че въобще не беше загрижена толкова за собствената си къща, колкото беше възбудена от ситуацията, а може и от камерите”, разказва свидетел на случая. И се случва чудо невиждано – инициативата се поема от депутатката Нинова, която няма никакви правомощия в случая. Тя не е нито кмет, нито областен управител, нито пожарникар, спасител, полицай или военен. На всичкото отгоре е от опозицията и дори не е местен депутат във Врачанския район! Отнякъде се появява багерист, казва, че трябва да се прокопае еди-коя си дига, за да може водата да се оттече в еди-каква си посока. Нинова издава разпореждания да се извърши веднага, длъжностните лица са като хипнотизирани – слушат и изпълняват.