Вреден за българската демокрация е новият либерален комсомол, бодрата нагаждаческа смяна

Интервю на Калин Първанов с д-р Николай Михайлов

Г-н Михайлов, заживяхме в епоха на „фалшивите новини”. Както беше написано някъде, днес на всеки неудобен факт се лепва етикетът „фалшива новина”. Всъщност помните ли как и къде се роди това понятие?

Около президентските избори в САЩ, струва ми се. Клинтън загуби тези избори, поразена от руски хакери и фалшиви новини. Такава е версията. Демократите се оказаха неспособни да преживеят тази загуба с достойнство, изживяха шок и даже плакаха. Заговори се за епидемия от реактивни психиатрични състояния с масово търсене на специализирана помощ. Особено в кампусите. Накрая обявиха, че Тръмп е настанен на президентския стол от самия Путин. Доказателства? Няма нужда, защото е очевидно. Тръмп е неудържимо мразен от демократите. Една жена от мейнстрийма, ако не се лъжа, актриса, се снима преди време с нещо подобно на отрязаната му глава. После се разкая, задето е била толкова откровена. Простодушната нация стана мнителна и зла.

Америка заслужава своя Тръмп, ако питате мен. Не е лошо някой „разстроен” да се покатери на върха за стрес и назидание. И за да стимулира мисленето, ако има какво да се стимулира. Това, че освен хубавите си жени този човек разхожда нагоре-надолу и нарцистична психопатология, не подлежи на съмнение. Арогантен опортюнист с объркани стъпки на подгонен човек. Една крачка напред, две назад и няколко встрани. Има и повод за съчувствие: „дълбоката държава” го преследва като насъскана глутница, за да го довърши. Тръмп е белег на религиозна война. Отвъд всички „засегнати интереси” и разговори за несъвместимост. Нетърпението срещу него е дълбоко ирационално, вероизповедно нетърпимо. Сорос е пред прага на окончателно вбесяване. Иначе баналната фалшива новина не е инцидент, а патология с глобално разпространение. New York Times и CNN бяха уличени като производители на фалшиви новини, направиха и самопризнания в опит да запазят лице. Стана ясно от записан разговор, че за CNN руската връзка на Тръмп е „факт” само доколкото покачва рейтинг и привлича реклами. Иначе не вярват, но не се и налага. Фалшивата стока носи доход, ако се нагнети потребност за нейната консумация. Това и правят. Америка е разделена, но не по причина на хакерска интервенция или фалшиви новини, а вследствие на дълбока културна и политическа криза. Разколебано е самочувствието й на хегемон. Искат, но не могат. Междувременно търсят изкупителна жертва, архизлосторник. Мисля, че са го намерили. За да си играят с огъня, каквото и правят. В хаоса на бой без правила фалшивата новина става факт, а фактът фалшива новина. Връзката с реалността изтънява. Самозащитата от уличаващ факт протича по механизма на простото отхвърляне (denial), но може да напредне и до чиста параноя. До систематизирана налудност за преследване. Съществува мнение, според което политиката не може да понесе цялата истина, нещо повече, светът не може да я понесе. „Истината и цялата истина” е разрушителна за световната система, при сблъсък с нея ще се получи филм на ужасите. С Асанж в главната роля.