Руското министерство на отбраната разкри повече информация за трагичния инцидент в сирийската провинция Идлиб

Сирийските военновъздушни сили са унищожили склад с боеприпаси в Идлиб, където са били произвеждани и складирани оръжия, съдържащи токсичен газ, заяви говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков. По данни на руските военни оръжието е регулярно транспортирано към Ирак, където е било използвано от местни въоръжени милиции. Информацията за това е потвърдена едновременно от иракските власти и международни организации. Според Конашенков същите боеприпаси са били използвани от терористите в Алепо през 2016 г., за което са взети проби от руски военни специалисти. По думите на говорителя гражданите, които във вторник бяха подложени на въздействието на отровните газове са проявили същите симптоми като жертвите на химическата атака в Алепо.

Припомняме, най-малко 58 души загинаха, а десетки бяха ранени след като военни цели в градчето Хан Шейхун бяха подложена на бомбардировки. Ройтерс съобщи новината като цитира местните въоръжени групи, воюващи с правителството на Башар Асад, според които режимът е извършил целенасочена химическа атака. Въпреки, че сирийските власти на мига отхвърлиха обвиненията, заявявайки че твърденията са пропаганда, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини побърза да хвърли вината върху сирийското правителство. Според Могерини власите в Дамаск носят отговорността за, по думите ѝ, „ужасната” атака.

Последвалото изявление на руското военно министерство хвърля повече светлина върху извършените във вторник бомбардировки. По думите на официалния говорител на ведомството Игор Конашенков атаките са били осъществени от сирийските военновъздушни сили срещу склад с амуниции на бунтовниците, източно от Хан Шейхун в провинция Идлиб.

Преди няколко седмици заместник-министърът на външните работи на Сирия Фаисал Макдад предупреди за подобна опасност като в интервю пред радио „Ал-Майаден” изрази загриженост от наличието на химически оръжия у бунтовниците.