Новини от Бълария

164 производители от Средногорието, Стрелча и Клисура ще получат помощ от „SOS Българска роза“

164-ма микро производители са одобрени за получаване на общо 55 240 лева от кампанията „SOS Българска роза“. Това обявиха от „Българска розова долина“ след проведено заседание на контролния съвет на сдружението този четвъртък.

Срокът за кандидатстване на розопроизводителите беше 15 декември, като помощ ще получат земеделците с насаждения до 30 дка., които се намират на територията на общините от Средногорието – Мирково, Чавдар, Челопеч, Пирдоп, Златица, Антон, както и община Стрелча и Клисура. Те са  доказали реализиран розов цвят на цена под 2 лв./кг. и по сметките им ще бъдат преведени по 30 ст. за килограм.

Радваме се, че ще можем да зарадваме хората в края на една наистина трудна година за всички в сектора. Тези микро производители са истинските герои на българското розопроизводство, гръбнакът на нашия бранш, а се трудиха в обидно лоши условия тази година“. Това заяви председателят на „Българска розова долина“ Владимир Стоянов след проведеното заседание и допълни, че сдружението продължава да работи за подобряване на състоянието на бранша, като разчита на отворен диалог и реални действия от страна на институциите за намиране на устойчиви решения.

Секторът няма да се оправи, ако разчитаме някой да ни спаси, затова работим неуморно цяла година, за да създадем условия за една по-добра кампания по розобер и розопреработка през 2022 г.“.

Сдружението стартира и подписка в подкрепа на 5 предложения към Стратегията за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г. Те са: 1. Установяване на количеството и качеството на излишъците от розово масло, чрез „Държавна лаборатория Българска роза“; 2. Изработване на прозрачен механизъм за финансова подкрепа на сектора, чрез „Българска банка за развитие“; 3. Финансова подкрепа за розопроизводителите на базата на количество реализиран розов цвят, а не на база площ на насажденията; 4. Насърчаване и подкрепа за участие на международни изложения, чрез „Държавната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия“; 5. Против мораториума за нови насаждения. Можете да подкрепите българските розопроизводители, като подпишете петицията им.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече