Новини от Бълария

Илон Мъск призова за мир, но в крайна сметка отсече: „По дяволите, ще продължим да финансираме правителството на Украйна“!

Един от най-богатите хора в света, основателят и собственик на „Tesla“ и „SpaceX“ – Илон Мъск – публикува поредица от съобщения в своя Twitter. В първото той заяви, че човечеството е достигнало критична точка по отношение на риска от ядрена катастрофа.

Би било чудесно един ден хората да спрат да се целят с ядрени оръжия, които ще унищожат почти целия живот на Земята“ – написа той. След това бързо се прехвърли от хуманитарните разсъждения към собствения си бизнес. С неприкрита горчивина Мъск обяви, че неговата компания „SpaceX“ е платила със собствени средства разполагането и експлоатацията на сателитната комуникационна система „Starlink“ в Украйна. И тъй като се използва предимно в интерес на въоръжените сили на Украйна и е важен елемент от военната помощ на Киев, той поиска от Пентагона най-накрая да компенсира тези разходи. Милиардерът описа и финансовите измерения на предложената от него сделка: „Сумата, която „SpaceX“ иска за предимство на бойното поле, е по-малка от цената на един нов GPS сателит“ – обяви той.

С нов туит в събота обаче Мъск обяви, че неговата компания „SpaceX“ ще продължи да финансира сателитните интернет терминали „Starlink“ за украинското правителство, докато то се бори с нахлуващите руски сили. По дяволите, въпреки че „Starlink“ все още губи пари, докато други компании получават милиарди долари на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна“ – написа той.

Не става ясно обаче дали това изказване на главния изпълнителен директор на „Tesla“ е искрено, или саркастично. В отговор на туит за този свой ход, Мъск каза: „Все още трябва да правим добри дела„. В друг туит, в който се казва, че Мъск вече е платил данъци, които финансират отбраната на Украйна, той отговори: „Съдбата обича иронията„.

Тази поредица от съобщения в Туитър идва именно в отговор на изявлението на Мъск от петък, че „SpaceX“ не може да продължи „безкрайно“ да финансира терминали на „Starlink“ в Украйна, след като доклад предполага, че неговата космическа компания е поискала от Пентагона да покрие разходите. В писмо от „SpaceX“ до Пентагона компанията каза, че използването на „Starlink“ в Украйна може да струва близо 400 милиона долара през следващите 12 месеца, според доклад на CNN.

Дарените от „SpaceX“ интернет терминали „Starlink“ бяха от решаващо значение за поддържането на украинската армия онлайн по време на войната срещу Русия, дори когато комуникационната инфраструктура беше унищожена.

На този фон обаче Мъск си навлече критики от украински официални лица по-рано този месец, когато публикува анкета в Туитър. С нея той искаше да разбере какъв е вероятният резултат от руско-украинската война според неговите последователи. Самият милиардер сподели собствената си позиция, като излезе с план за установяване на мир, който обаче беше изгоден и за Русия. Това вбеси украинските власти, както и някои от съюзниците им, и ги накара да допуснат, че собственикът на Мъск е сменил лагера, както писа “Политико”.

Бившият посланик на Украйна в Германия Андрий Мелник, а и самият президент Володимир Зеленски направиха изказвания в тази посока, като според някои медии посланикът е призовал бизнесмена „да се разкара“.

„Просто следваме препоръката му“ – каза в отговор Мъск.

В крайна сметка обаче, сам или под натиск, изглежда бизнесменът е размислил и ще продължи да подпомага безвъзмездно Украйна във войната й с Русия.

Снимка: https://www.cnbc.com/2022/10/11/elon-musk-denies-report-that-he-talked-to-putin-about-ukraine-war.html

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече