Новини от Бълария

Американци съдят Google за шпионаж

Главните прокурори на няколко американски щата заведоха дела срещу Google. Според New York Post става дума за щатите Тексас, Индиана, Вашингтон и окръг Колумбия. В исковата си молба прокурорите обвиняват корпорацията в измама и шпиониране на потребителите й.

Според тях Google многократно е оказвал натиск върху потребителите на своите приложения, за да получи данни за тяхното местоположение. Подобни действия противоречат на различни закони за правата на потребителите в отделните държави.

Твърди се, че в някои случаи Google са използвали по-тъмни шаблони, които въздействат психологически на потребителите да се съгласят да дадат достъп до тяхната геолокация. Имало е и ситуации, когато корпорацията упорито и многократно е настоявала потребителите да споделят местоположението си, за да получават съвети от Google Maps. Получената по този начин лична информация е била използвана за фини настройки на целевите реклами.

Като многократно принуждава потребителите да включат определени настройки на акаунта в Google, корпорацията увеличава вероятността потребителят да го направи случайно или просто да спре да обръща внимание на това„, пише главният прокурор на един от щатите. „Google кара потребителите на своите приложения да вярват, че имат пълен контрол както върху информацията, която споделят с компанията, така и върху начина, по който се използва тази информация. Всъщност потребителите не могат да попречат на Google да събира и да съхранява такива данни, както и да печели от информацията за местоположението им„, се казва в делото на окръг Колумбия.

Журналистите отбелязват, че тези искове не са първите по рода си. През 2020 г. главният прокурор на щата Аризона подаде подобна молба в съда. Тогава обаче преднамерените промени в дизайна не бяха отразени като част от проблема.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече