Новини от Бълария

Антъни Блинкен: Вратите на НАТО са отворени за Украйна

Блинкен обяви, че вратата към НАТО е отворена за Украйна, но трябва да отговаря на стандартите

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на пресконференция вчера в Брюксел, че вратата към НАТО все още е отворена за Украйна, но Киев трябва да отговаря на стандартите на алианса.

Според него Западът е съсредоточен върху практическите стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се гарантира, че Украйна отговаря на стандартите на Северноатлантическия алианс. „Разбира се, вратите на НАТО остават отворени. Няма промяна„, подчерта Блинкен. В същото време той обърна внимание на необходимостта от мобилизация на силите през следващите месеци и седмици, като се има предвид, че Киев се готви за контранастъпление.

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто на среща на външните министри на НАТО в Брюксел счете членството на Украйна в алианса за нереалистично. Той призова да се въздържат от стъпки, които могат да доведат до ескалация на украинския конфликт. Сиярто добави, че би било по-правилно да се концентрира върху разрешаването на украинската криза.

На 4 април генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че преговорите за присъединяване на Украйна към НАТО са възможни само при запазване на нейния суверенитет.

Всички тези изявления идват ден след като Финландия стана 31-вият член на НАТО. Финландският външен министър Пека Хаависто парафира документа за присъединяването на страната му и го връчи на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен. Този знаков акт беше извършен в деня на 74-та годишнина от подписването на Вашингтонския договор.

С присъединяването на Финландия към НАТО дължината на границата на Русия със страните-членки на НАТО се удвояи, тъй като Финландия споделя 1340 км източна граница с Руската федерация.

Години наред Финландия и Швеция следваха политика на необвързаност. Те подадоха молби за членство в НАТО след началото на войната в Украйна. Членството на Швеция засега се спира от Турция и Унгария.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече