Новини от Бълария

България тайно е пращала оръжия на Украйна, либералната ни общност е във възторг!

Още от началото на войната Украйна получава оръжие от България, но тайно и в разрез с официалната позиция срещу доставките на каквито и да било оръжия. Това скандално разкритие беше направено от авторитетния немски вестник „Ди Велт“.

Според изданието държавата ни непрекъснато е изпращала муниции и дизел. Във вестника този подвиг е оценен положително:“Ексклузивен поглед върху една тайна стратегия – и безпрецедентна храброст“ – пише в статията з българската помощ за воюваща Украйна. Авторът на статията Фолкман Шлук припомня визитата на бившия български премиер Кирил Петков в Киев на 28 април м. г., когато е обещал подкрепата си на Володимир Зеленски, макар и без конкретни официални ангажименти (основно заради възраженията на коалиционния партньор БСП).

След тази среща Петков обявява меко казано странното споразумение за ремонт на украинска военна техника от страна на България. Впоследствие България влезе в историята с позицията си, че е единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие на Украйна, отбелязва „Ди Велт“. Според изданието обаче именно след тази визита на Петков в Киев българското правителство е започнало да разработва схеми за индиректна (чрез частни фирми) цялостна военна помощ на Украйна. Смята се, че тя включва доставки на гориво и компоненти за оръжия от съветски тип.

Причината тези доставки да се пазят в тайна и да се правят чрез последници е била свързана с опасения, че схемата може да бъде осуетена от проруски политици в българското правителство. Изданието цитира и разговори с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, с бившия министър-председател на България Кирил Петков и с неговия финансов министър Асен Василев, при което изяснява „картината как България се намесва“ в ранните етапи на войната. В крайна сметка според немската медия, макар че българското правителство не е сключвало междуправителствени споразумения с Украйна, е организирало доставки чрез посреднически фирми в България и чужбина. Военна стока е отивала в Румъния, Унгария и Полша, а оттам в Украйна. „По наши оценки около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранния етап на войната, идват от България“ – е заявил самият Петков в разговор за „Ди Велт“. Информацията е потвърдена от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който отбелязва, че без помощта на България руснаците са щели да превземат повече села и градове.

Разкритието, че предишното българско правителство е помагала на едната страна във военния конфликт между Русия и Украйна предизвика истински възторг сред либералната общност у нас.

В първите месеци от войната в Украйна нашата мила, често наричана “малка”, “неможеща”, страна се оказа тази, която не просто е помогнала, а е изиграла ключова роля в хода на войната!

Над 40 процента от горивото и над 1/3 от въоръжението е било изпратено от България! България Е на правилната страна на историята и децата ни няма да се срамуват! “един патрон няма да стигне до Украйна” Да, стигна много повече! Стигна това, че не сме нито “малки”, нито “неможещи” и за пореден път го доказахме“ – с неприкрита гордост заяви народната представителка от „Демократична България“ Кремена Кунева в социалните мрежи.

Как да не се гордея, че съм българин. Моето мило Отечество е ТАЙНАТА СПАСИТЕЛКА на Украйна. То е доставило ЕДНА ТРЕТА! – една трета от нужните на Украйна оръжия… Трепери, Русийо! Заедно с оръжието на Великите съединени американски щати и на Великата Британия е и оръжието на тайната Велика България“ – не остана по-назад и бившият съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси Михаил Иванов.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече