Новини от Бълария

Български вариант на „Златната книга на песните“ ще бъде изложен в библиотеката на Сорбоната

Екип изследователи представи вариант на „Златната книга на песните“, преди тя да отпътува за Сорбоната. Творбата е инкрустирана с 23-каратово злато, изработена е от дърворезбаря Николай Симеонов и е отпечатана от издателство „Нитон“ с подкрепата на Христо Дамянов и „Болгар капитал“.

Оригиналът на тази книга е създаден в началото на XX в. по инициатива на ръководството на Сорбоната в Париж и се съхранява в архива на този световноизвестен университет. В книгата са представени едни от най-известните философи и драматурзи, писатели и поети от цял свят: Уилям Шекспир, Йохан Волфганг фон Гьоте, Пол Верлен, Шарл Бодлер, Лев Толстой, Александър Пушкин и др. Между тях е и Христофор Ботев. Със златни букви там е изписано и четиристишието „Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен!“.

Тъй като книгата в Сорбоната е безценна, до днес тя остава недостъпна за широката аудитория. Затова в началото на 2021 г. по идея на трима съмишленици: младия изследовател и публицист Иван Тренев, проф. д. ик. н. Евгений Сачев и Николай Тончев – собственик на издателство „Нитон“, по подобие на оригинала, бе съставен българският вариант на „Златната книга на песните“, който ще бъде изложен в библиотеката на Сорбоната.

Освен Христо Ботйов сме включили и откъси от творби на: Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Георги Стойков Раковски и Васил Левски. Българското издание дава възможност в бъдеще да бъдат дописвани и други значими поети и писатели“, съобщи проф. д. ик. н. Евгений Сачев. По думите му „преди да отпътува за Париж, „Златната книга на песните“ ще бъде показана в институции и библиотеки у нас“.

Предстои и премиерата на втората серия на документалния филм „Ботйов отвъд понятното…“, който показва за първи път неизвестни до днес исторически факти и свидетелства за живота и делото на поета, революционера, журналиста, издателя и философа Христо Ботйов.

Надяваме се зрителите, и най-вече младите хора, да имат възможността да прекроят представата си за този велик българин, защото той е много повече от казваното за него досега“, сподели изследователят Иван Тренев и издаде в аванс, че „филмът показва за първи път удостоверението на Ботйов за членство в масонска ложа, както и безспорни доказателства за тесните му връзките с известни личности от европейска и световна величина като: Николай Судзиловски, Карл Маркс, Джузепе Мацини, Джузепе Гарибалди, Пьотр Лаврович Лавров, Михаил Бакунин и др., а също и удостоверението му за членство масонска ложа“.

Телевизионната премиера на втората серия на филма „Ботйов отвъд понятното…“ е на 15 февруари, от 20:00 часа по телевизия „Евроком“.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече