Новини от Бълария

Българският парламент гласува военната помощ за Украйна 

Днес Българският парламент реши страната ни да изпрати директна военна помощ за Украйна.

Предложението беше подкрепено от 148 депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“. Против изпращането на военна помощ гласуваха 46 депутати от БСП и от „Възраждане“. Един депутат от „Продължаваме промяната“ гласува с „въздържал се“.

На днешното парламентарно заседание беше ратифицирано (130 гласа „за“, 36 против) и Споразумението между Министерството на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Решенията бяха взети на закрити заседания въпреки протестите на БСП, които нарекоха поддръжниците на военната помощ „коалиция на войната“. Освен това от партията настояваха заседанията да бъдат открити, с което останалите депутати не бяха съгласни. След близо едночасов скандал по въпроса в крайна сметка камерите бяха изключени, но някои депутати от БСП започнаха да снимат с телефоните си и да излъчват на живо.

Депутатът Явор Божанков изненадващо се оказа в опозиция на собствената си партия и единствен от БСП гласува за изпращането на оръжия за Украйна. Малко преди гласуването заяви от трибуната, че изпращането на оръжия не ни включва във военния конфликт и че хората се плашат с „политически цели“.

Решението е важно, то е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна, и то когато бяхме твърде приятелски настроени – нито оръжия пращахме, нито, както казват някои, сме участвали в конфликта. Все пак Русия ни обяви за неприятелска страна и това е тяхното отношение към нас.

Няма нищо общо историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес и с факта, че Русия е агресор, и с факта, че Русия нападна Украйна, и с факта, че целият цивилизационен свят зае тази позиция. Тук делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско… Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен… Аз мога да ви кажа едно – Русия няма да спечели тази война“ – заяви Божанков. Изказването му беше посрещнато с възторг от депутатите от ДБ, ПП и ГЕРБ.

Ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят“ – възторжено обяви и певецът Стоян Михалев в качеството си на депутат от ДБ.

Корнелия Нинова изненадващо заяви, че само 16 депутати от 240 знаят за какво ще гласуват, тъй като само толкова са се запознали с материалите в секретното деловодство на парламента преди самото гласуване. 

Известно е, че служебното правителство на България подготви помощ с леко стрелково оръжие и боеприпаси, но отказа да изпрати самолетити и зенитените комплекси C-300, поискани от Украйна. Конкретните параметри на помощта остават засекретени.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече