Новини от Бълария

Безобразие! Кметът на “Овча Купел” Ангел Стефанов върти парите за ремонт на квартала през две фирми. 300 хил. лв. е щетата за гражданите

Възможно ли е една строителна фирма с добро наглед реноме да спечели обществена поръчка за ремонт на улици и тротоари, след това да се откаже в полза на второто, класирано в търга дружество с мотива, че няма достатъчно техника и хора, но накрая все пак да изпълни поръчката, само че с 300 хил. лв. горница, под благосклонния поглед на районния кмет? И всичко това да е от законно, по-законно?

 

Оказва се, че в столичния район “Овча Купел” това е нормална практика. Поне ако съдим от Решение N 253366/29.07.2022 г. на кмета Ангел Стефанов. Зад цифрите се крие обществена поръчка, разделена на две обособени позиции – за ремонт и реновиране на пътни настилки и за ремонт и реновиране на тротоари.

 

Основание за провеждането на конкурса са отпуснатият от Столична община бюджет с максимална стойност 2,7 млн. лв., с които “Овча Купел” трябва да стегне транспортната си инфраструктура и да закърпи зейналите по асфалта ями и разбити тротоари, под чийто знаменател мина целият мандат на районния кмет Стефанов.

 

Речено-сторено. На търга се явяват пет фирми като две от тях са дисквалифицирани. Първенец в надпреварата с оферта на стойност 1 486 860 лв. без ДДС е регистрираното на гара “Елин Пелин” дружество “Ви Ви Ен Проджект” ЕООД, представлявано от Веселина Драганова. На второ място остава пернишката  “Фьоле Груп” ООД с представител Евгени Павлов, чиято цена е горе-долу с 300 хил. лв. по-скъпа.

 

До тук добре – победителят е обявен, а живущите в “Овча Купел” с радост приемат новината, че кварталът им ще стане с една идея по-приветлив и подреден. Радостта им, обаче, не трае дълго. 20 дни по-късно кметът Ангел Стефанов мистериозно изменя решението си и за изпълнител на проекта обявява класиралата се на второ място фирма – пернишката  “Фьоле Груп” ООД, чиято оферта е с 300 хил. лв. отгоре.

 

Мотивите на кмета, доколкото можем да ги прочетем от публично огласените документи сочат, че шефката на дружеството победител – Веселина Драганова била изпратила писмо, в което казва, че обемът на ремонтните работи е твърде голям и “Ви Ви Ен Проджект” не може да ги изпълни.

 

Защо една строителна фирма с традиции, която доброволно е участвала в търга, запознала се е детайлно с обема на работата и е изготвила количествено-стойностни сметки, накрая бие отбой с абсурдни в житейски и професионален план аргументи, експерти и граждани нямат отговор.

 

Мистерията около мъглявата обществена поръчка на кмета Ангел Стефанов обаче започва да се разбулва месеци по-късно, когато ремонтните дейности все пак стартират. Улиците са разкопани, стоварена е тежка техника, сложени са заграждения… и всички те са брандирани с фирмения знак на уж отказалата се от поръчката  “Ви Ви Ен Проджект” ООД, която уж нямала хора и техника да извърши ремонта. Прочее работниците на дружеството също са с фирмено облекло на компанията. Така не остава сянка на съмнение, че кметът Стефанов все пак е поверил СМР-тата на “Ви Ви Ен Проджект” ООД, въпреки, че е платил с 300 хил. лв. повече от първоначалната цена на вторият участник – “Фьоле Груп” ООД.

 

Къде е уловката?

Независими строителни експерти, до които се допитахме за мнение разясниха, че това е далавера, стара като света. За да се изпълни, обаче, е нужен сговорчив кмет, който да си позатвори очите и (при нужда) да си разкрие тайна банкова сметка, където да отидат парите от подкупа. Защото без рушвет врътката е невъзможна.

 

Практически, при подобна схема, се намират две близки, но юридически отделни строителни фирми, които отиват при избран от тях районен или общински кмет, и му предлагат така да изготви тръжните параметри, че едната от тях да спечели с по-ниска цена, а другата да остане на второ място с няколко стотин хиляди лева горница в стойността.

 

 

След като въпросният кмет подпише документите и избере победител, първата се отказва, а градоначалникът се позовава на законовото си право да възложи ремонта на втория участник, който обаче кърпи дупки и асфалтира значително по-скъпо.

 

 

Когато и втората кметска заповед се парафира надлежно, по-скъпата фирма наема другата за подизпълнител и реално тя пак извършва ремонта. Разликата в цената традиционно се дели между строителните босове и кмета.

 

Дали в сагата с тротоарите и улиците на “Овча Купел”, ролята на сговорчивия градоначалник от разказа се играе от Ангел Стефанов, можем само да гадаем.

 

 

Факт е обаче, че в района ремонтът кипи предизборно с бесни темпове, а покрай бързината работниците газят като валяк елементарни екологични норми. Нещо повече – те варварски изливат бетон в корените и ствола на млади дръвчета, залесени не отдавна. За това алармираха от ИК “Овча Купел – Дишай” с множество статуси в социалните мрежи. Представяме на вниманието Ви един от сигналите, потресъл жители и гости на района:

 

 

“Ето как се бърка бетон в ствола на дърво!!!! Така се бетонират дървета!!!!

Това се случва на ул. ”Промишлена” в Овча купел 2!!!  Снимката няма нужда от коментар! Освен това фирмата изпълнител на ремонтните дейности, така широко прокламирани от районния кмет, остави необезопасени шахти с риска за живота на преминаващите хора. Сезиран беше Столичен инспекторат, които съставиха протокол за констатираните на място нарушения и обезопасиха шахтите! На място беше документирано всичко и беше предоставен още снимков материал. Смятаме случващото се за абсолютно недопустимо! Кметът на район Овча купел, който предизборно е решил да свърши ударно работата, несвършена през последните 4 години мандат, е добре да види тези снимки! Ще влезе в историята на кв. Овча купел и с тях! Това го казваме, защото първо ще го запомним с бездействието му по случая със секвоята, която по-късно най-безочливо нарече цитираме “претоплен случай”!!!  

Е,  г-н Стефанов този случай ви е пресен, ако използваме Вашата терминология!!!

 

От ИК “Овча купел -Дишай” оставаме непримирими към подобни безобразия! Вярваме, че дърветата са безценни за хората, особено в свят на климатични промени и постоянно покачващи се температури! Убедени сме, че хората имат право на сигурност за живота и здравето си и всяка фирма, която извършва ремонтни дейности, възложени от район Овча купел е длъжна да спазва правила за безопасност и стандарти, които не застрашават сигурността на гражданите! Припомняме, че всички строителни дейности възложени от район Овча купел подлежат на контрол именно от страна на районната администрация. Такива безобразия са недопустими!”, пишат още младите еколози. А гражданите на района се молят изборите да дойдат час по-скоро за да се сложи край на безобразията на Ангел Стефанов.

Източник: crimesbg.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече