Новини от Бълария

Bloomberg: Русия и Иран строят нов 3000-километров търговски маршрут

Русия и Иран изграждат нов трансконтинентален търговски път от източния край на Европа до Индийския океан, пише „Блумбърг“. Маршрутът е с дължина 3000 км и ще бъде „недостъпен за чужда намеса“, твърдят от изданието.

Русия и Иран, подложени на огромен натиск от санкциите, се обръщат един към друг – и двете държави гледат на изток. Целта е да се изолират търговските връзки от западна намеса и да се създадат нови връзки с гигантските и бързоразвиващи се икономики на Азия“ – се казва още в статията.

Журналистите се позовават на данни от проследяването на кораби, които показват, че десетки руски и ирански кораби, включително тези, които са обект на санкции, вече се движат по този маршрут. Двете страни харчат милиарди долари, за да ускорят доставката на стоки по реки и железопътни линии, свързани от Каспийско море. На север маршрутът достига до Азовско море, което граничи с Кримския полуостров, югоизточното крайбрежие, включително и пристанището Мариупол и устието на река Дон.

Новопоявилият се търговски коридор ще позволи на Русия и Иран да съкратят съществуващите маршрути с хиляди километри, подчерта Мария Шагина, експерт по санкции и руска външна политика в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, цитирана от „Комсомолска правда“. 

Търговският оборот между Русия и Иран от януари до октомври 2022 г. надхвърля обема на търговията между тези страни за цялата 2021 г. Това беше съобщено от руския вестник „Известия“, който се позовава на данни на Федералната митническа служба (ФТС). Заместник-началникът на ведомството Владимир Ивин е уточнил, че увеличението на вноса възлиза на 10%, а на износа – 27%.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече