Новини от Бълария

Бог прибра отец Боян Саръев на Стефановден

Кръстителят на Родопите издъхна в деня, когато преди 20 години в Кербала загина племенникът му Николай

Кърджалийският свещеник отец Боян Саръев, известен като Кръстителя на Родопите, е починал. Духовникът е издъхнал тази вечер в кърджалийската болница. Боян Саръев си отиде от този свят на 67-годишна възраст на Стефановден, денят в който преди 20 години в иракският град Кербала, загина племенникът му Николай Саръев.

През последните над 3 десетилетия отец Боян служеше в храма „Успение на Пресвета Богородица“ в кърджалийския квартал „Гледка“. Свещеникът стана известен в началото на 90-те години, когато основа Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“ и си постави за цел да върне в православната вяра българо-мохамеданите, какъвто е и произходът на самия Боян Саръев.

Той е роден на 5 май 1956 г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в „Симеоново“. През 1990 година е ръкоположен за дякон, а след това и за свещеник в Пловдивската епархия.

Племенникът на Боян Саръев – лейтенант Николай Саръев почина от раните си, понесени при взривяването на българската база „Индия“ в Кербала през декември 2003 г. След това отец Боян заяви, че ще съди българската държава, задето е жертвала своите синове заради американски интереси.

Според запознати през последните месеци свещеникът бил с влошено здраве. Преди дни бил настанен в интензивното отделение на кърджалийската болница МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Преди това се е лекувал в „Токуда“.

Източник: lupa.bg

 

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече