Новини от Бълария

Дания ни връща обвиняемия за убийството на Димитър от Цалапица на 20 март

С полет през Мюнхен Рангел Бизюрев ще пристигне на летището в София в 22.45 ч.

В изпълнение на Европейска заповед за арест, изпратена от Окръжната прокуратура в Пловдив до съдебните власти в Кралство Дания, Рангел Бизюрев, обвиняем за убийството на Димитър Малинов в Цалапица,  ще бъде предаден на българските съдебни власти утре, на 20 март.

Той ще бъде конвоиран от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието с полет през Мюнхен. Самолетът каца на летище София в 22:45 часа, съобщиха от прокуратурата.

След кацането Бизюрев ще бъде отведен в столичния следствен арест, а на следващия ден ще бъде конвоиран в Пловдив.

 

Правилата за конвоиране на задържани и осъдени не позволяват превозването между различни населени места да се извършва в тъмната част на денонощието.

30-годишният Рангел Бизюрев е привлечен като обвиняем задочно от Окръжна прокуратура-Пловдив за това, че на 20.07.2023 г. в с. Цалапица, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър Малинов, като убийството е извършено с особена жестокост. След повдигане на обвинението той бе обявен за издирване, а на 29 ноември 2023 г. е задържан в град в Кралство Дания. Тамошните власти го предават на България след решение на две съдебни инстанции – на Градски и на Върховен съд, като решението на Върховния съд е окончателно.

След привеждането на обвиняемия в сектор „Арести“, Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

24-годишният Димитър Малинов в Цалапица беше пребит до смърт и седем дни по-късно трупът беше открит, заровен край Цалапица. Рангел Бизюрев успя да избяга извън страната след убийството и беше обявен за международно издирване. Няколко месеца българските власти неуспешно го издирваха, което бе причина за яростни протести сред обществеността, главно в родното село на убития младеж Цалапица. По неофициални данни, през това време Бизюрев се е укривал в няколко европейски страни.  Едва в края на миналия ноември той бе заловен в Дания, където процедурата по екстрадирането му се проточи заради обжалване на връщането му в България.

Рангел Бизюрев е сочен като основен фактор за разкриване на цялата истина за убийството на Митко, тъй като в момента задържаните по този случай – двамата братя близнаци Борислав и Валентин Динкови, го сочат като пряк извършител. Неговите показания ще покажат дали това е така, или братята от Цалапица също са били съучастници, каквото е убеждението на близки и роднини на убития младеж.

В момента Борислав и Валентин Динкови са задържани по обвинение за укривателство и помагачество на Рангел Бизюрев да избяга след престъплението.

Това може да им осигури леки присъди, освен ако свидетелските показания на Рангел не пренасочат процеса в друга посока, смятат наблюдатели.

Последното дело срещу близнаците бе на 26 януари. Тогава съдът реши делото да се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура. Така се дава възможност при връщането на Рангел Бизюрев той да бъде разпитан от магистратите.

Източник: dir.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече