Новини от Бълария

Държавните спестявания почти стигнаха до критичния минимум

Фискалният резерв на България се доближава до критичния минимум. По данни на БНБ депозитът на правителството към 8 април е 4757 млрд. лв. Това е съвсем малко повече от неприкосновения по закон резерв, който пази валутния борд, а именно – 4,5 млрд. лв. Част от неприкосновените запаси са парите на Сребърния фонд, на Националния фонд (средства на ЕС), както и двата национални ядрени фонда.

Простата сметка показва, че само за месец фискалният резерв се е смалил с близо 4 млрд. лева. В края на февруари от Министерството на финансите съобщиха, че той е 9,9 милиарда, като от тях 9,6 млрд. се държат в БНБ и в други търговски банки, а 0,3 млрд. лв. всъщност са очаквани постъпления от еврофондове.

Данните се базират на седмичната статистика на централната банка, която обаче дава информация само за депозираните в нея пари от правителството. Предполага се, че още около 500 млн. лв. се намират в търговски банки, което означава, че реално фискалният резерв в момента е малко над 5 млрд. лв.

Един от големите разходи на фискалния резерв през март беше плащане по външния дълг на страната в размер на 2,7 млрд. лв. Правителството прави и извънредните разходи за компенсации на бизнеса и гражданите във връзка с нарасналите цени на енергията и за други помощи. Анализатори изчисляват, че дори изтегленият до момента нов дълг от 1 млрд. лв. не е достатъчен, за да покрие всички допълнителни харчове.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече