Новини от Бълария

Депутатите одобриха „френското“ предложение за разбирателство между България и Северна Македония, Слави Трифонов избухна

Часове след като Република Северна Македония официално отхвърли предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на страната, Българският парламент одобри въпросното предложение.

Процедурата се осъществи че чрез проекторешение, внесено от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. В него е записано, че България ще подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Единственото условие е прецизиране на преговорната рамка и заключенията на съвета така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция „там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи“.

Проекторешението беше прието със 170 гласа „за“ („Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ и ДПС), 37 „против“ („Има такъв народ“, „Възраждане“, четирима от БСП и двама независими) и 21 въздържали се (БСП, един от „Продължаваме промяната“ и двама независими депутати). Така правителството получава възможност да одобри т. нар. „френско“ предложение, чиято основна цел е да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Ето как коментира решението лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов в социалните мрежи:

Току-що “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега – имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера за Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът “ГЕРБ и ДПС” трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България. А днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати. Прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е предложила Франция.

И човешките права на българите в Македония, и признаването на така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите – това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо“ – сподели с последователите си шоуменът, който отскоро е и политик.

В заключение Трифонов уточнява, че „Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП“, но днес БСП е „преглътнала своята червена линия“ и е гласувала с “въздържали се“, с което, според лидера на ИТН, са предали българския национален интерес. „Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор“ – отсича Слави Трифонов.

Преди да влезе в сила „френското“ предложение външните министри на България и Северна Македония трябва да подпишат двустранен протокол, в който да са посочени конкретните стъпки за изпълнени на условията на България. Дори България да го одобри на даден етап, Северна Македония може и да не го направи.

Предложението за компромис между София и Скопие обаче не се приема добре от съседите ни. Днес от Брюксел премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски го отхвърли, а броени дни преди това водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ го окачестви като стъпка към „българизация на държавата„. Макар че на теория Северна Македония няма право да отхвърли преговорната рамка, на практика никой не може да принуди държавата да преговаря, нито да подпише двустранния протокол от диалога София – Скопие, който би дал на България исканите гаранции.

По-умната и красива част от населението ни не пропусна случая да сподели радостта си от това решение в социалните мрежи. Възторгът на тези хора обаче подейства като сигнална лампа за опасност за друга част от сънародниците ни. Някои хора напомниха, че монетата винаги има две страни:

Това решение беше взето набързо, без сериозен анализ и подготовка, под напора на обстоятелствата. Типично за действащите български политици и тяхната сервилност и безгръбначие, когато трябва да се отстоява национален интерес. Гърция повече от 20 години отлагаше членството на Скопие в НАТО, за да защити пълноценно своята история, национална и културна идентичност от коминтерновската лъжа, която властва сред македонските елити. Защото Гърция има политици и държавници с гръбнак. България няма такива! Турция сега бави членството на Швеция и Финландия в НАТО, за да защити свои национални искания. Защото Турция има политици и държавници с гръбнак. България няма такива!

Македония вече е в НАТО, трябва да стане и член на ЕС в перспектива. Но това не трябва да бъде за сметка на България“ – категорично заяви и докторът по конституционно право Борислав Цеков с последователите си във Фейсбук.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече