Новини от Бълария

Дипломатически скандал: Арменците в България в шок от безумно изказване на Росен Плевнелиев

Преди броени дни Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., участва на Осмото издание на глобалния форум в Баку. В речта, която изнесе на форума, Плевнелиев си позволи да заеме страна в международен конфликт. Той публично обвини Армения, че е извършила агресия спрямо Азербайджан и „грубо пренебрегва международното право“.

Българският президент заяви, без да става ясно защо говори от името на балканските страни, че те са посрещнали с радост победата на Азербайджан срещу Армения в нестихващия въоръжен конфликт на границата между двете държави. Нещо поваче, Плевнелиев даже разкритикува неутралитета на ЕС по въпроса за карабахския въпрос, наричайки позицията на съюза „плаха“. От друга страна похвали Азербайджан, че изкоренил „голяма несправедливост“ и е възстановил правосъдието.

Арменската църква в България реагира остро на това непремерено изказване. Епархийският съвет на Арменската апостолическа православна света църква (ЕС на ААПСЦ) в Република България излезе с декларация, изпратена до медиите. В нея се категорично се осъжда изказването на Плевнелиев.

От свое име и от името на Арменската православна общност в Република България намираме за крайно укоримо поведението на г-н Росен Плевнелиев“ – пише в декларацията.

Изказването му провокира и въпроса: В качеството си на какъв г-н Плевнелиев си позволява да се самообявява за изразител на мнението на балканските народи и да им вменява ролята на аплодиращи един военен конфликт със сепаратистки корени. Плевнелиев се явява възхвалител на военни действия“ – изтъкват още от общността и припомнят, че „арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България, която от поколения демонстрира родолюбие и патриотизъм към втората родина на дедите си в пъти по-автентична от тези на много политически деятели„.

И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах. В качеството си на държавен глава-обединител на европейска България или на симпатизант на азерските военни части той укорява ЕС за пасивно поведение към конфликта между Армения и Азърбайджан?Смятаме, че един отговорен държавник е недопустимо да губи мярка в публичното си говорене, още повече, когато става дума за отношения между трети страни. Г-н Плевнелиев многократно е декларирал и подчертавал непоколебимите си пронатовски и проевропейски убеждения, а в същото време на форума в Баку удобно забравя, че веруюто на ЕС е съюз на нациите и националните интереси са над всичко и се опитва да вмени на ЕС ролята на световен полицай.

По-нататък се казва, че подобно говорене от страна на държавен глава „е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите„. От Арменската църква заявяват недвусмислено, че намират за несъвместимо с отговорното държавническо поведение „аплодирането на военна агресия и легитимирането на езика на омразата спрямо Армения от страна на азърбайджанските домакини на г-н Плевнелиев„.

Призоваваме г-н Росен Плевнелиев да проявява отговорност в говоренето си в публични форуми, без значение за чия сметка и под каква фасада се организират и провеждат те. Защото, зачитайки, без условия и уговорки, действащото правило, че няма бивш президент, напомняме, че негов дълг е да се придържа към отговорно поведение, което приляга на държавен глава. Всичко друго би било не просто срам за политическата класа, но и дебела и тъмна сянка върху България„.

Декларацията е подписана от Антраник Шакариян, Председател на ЕС на ААПСЦ в България.

Снимка: rosenplevneliev.bg

Подобни публикации
2 Коментара
  1. Dobrin казва

    От къде изникна тоя мухльо ,така го нарима бившата му жена.Той е платен Соросоид.

  2. Иванов казва

    Не се ядосвайте приятели арменци и не му обръщайте внимание той по принцип така си говори…

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече