Новини от Бълария

Едни от най-емблематичните произведения на Рахманинов и Воън Уилямс ще бъдат изпълнени в зала България

На 3 юли, понеделник, 2023 г., зала „България“, 19.30 ч, ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър №2, до минор, оп. 18, от Сергей Рахманинов и Симфония 2 („Лондонска“), от Ралф Воън Уилямс

Класическите творби, ще са под диригентството на Петко Димитров. Солист Лора Чекоратова.

По инициативата „Да си върнем музикалните таланти на България“ и с подкрепата на Национален фонд „Култура“

ПЕТКО ДИМИТРОВ е изтъкнат диригент и педагог, който е работил в тясно сътрудничество с утвърдени младежки организации в САЩ, като подготвителната програма на Джулиард скул, младежкия симфоничен оркестър на Ню Джърси, Общоградски училищен оркестър на Ню Йорк, подготвителната програма на колежа Манес. Бил е музикален директор на Младежкия оркестър “Лейкланд” в щата Ню Джърси и е ръководил диригентската и оркестровата програми на колежа “Маханайм” в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк. Също така е бил и артистичен директор и диригент на летния фестивал на Симфоничния оркестър на Риджфийлд в парка Ласдон в Катона, Ню Йорк. Освен това е бил диригент на Принстънския симфоничен оркестър и асистент диригент на оркестрите Риджфийлд и Симфъни ин Си в Ню Джърси. През юли 2009 г. и по-късно през 2010 и 2011 г. Петко Димитров е музикален директор на „Ескалибур“ – келтска рок опера, която е представена във всички големи градове в Германия, а през 2013 г. е музикален директор на Cavallo Classico в Мюнхен, Германия. Петко Димитров е бил музикален директор на Нов симфоничен оркестър в периода 2013-2018 г., а от 1997 до 2013 е асистент диригент на оркестъра. От 2012 до 2014 г. е поканен от Института по музика Къртис, Филаделфия като диригент на Лятната програма на института.

През април 2015 г. маестро Димитров прави своя диригентски дебют с филхармоничния оркестър в град Йена, Германия, с оркестъра на Люблянското 7 радио и телевизия, Словения (2016 г.) и Симфониета “Жилина”, Словакия (2018 г.).

През сезон 2007/2008 на Петко Димитров е присъдена стипендия на фондация „Бруно Валтер“. Два пъти е бил избиран сред финалистите на Международния конкурс за диригенти „Джордж Солти“. Завършва магистърска степен по оркестрово дирижиране в Мичиганския университет Ан Арбър под ръководството на проф. Кенет Кислър, както и обучението си при проф. Густав Майер в консерваторията Пийбоди, университета „Джон Хопкинс“. От сезон 2020/2021 маестро Димитров е директор на ансамблите и преподавател по музика в Англо-американско училище в София.

ЛОРА ЧЕКОРАТОВА е родена в София. Започва да свири на пиано от четиригодишна и скоро става ученичка на легендарната педагожка Лидия Кутева. На девет изнася първия си солов рецитал в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, където получава средното си образование. В България учи също при Весела Маринова и проф. Жени Захариева.

През 1992 г. по съвет на проф. Захариева продължава образованието си в Джулиард Скул в Ню Йорк. Получава бакалавърска, магистърска и докторска степен като студентка на Сиймор Липкин и става първата българка с докторат от Джулиард Скул. Дисертацията ѝ е посветена на творбите за пиано на Димитър Ненов. Още като студентка печели редица стипендии и награди, включително Първа награда на Международния конкурс за пианисти във Вашингтон. Соловият й дебют в Кенеди Център, Вашингтон е последван от рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на някои от най-престижните сцени в САЩ и Европа.

Лора Чекоратова е високо ценен изпълнител на виртуозна музика за пиано от XIX и XX век. Обширният ѝ репертоар включва многобройни творби от камерната музика и композиции на големи композитори от Източна Европа. Записвала е многократно за радиото и телевизията в САЩ, Финландия, Швеция и България. От 2005 г. заедно с други известни български музиканти и Американската фондация за България създава цикъла “Български концертни вечери в Ню Йорк“ в Генералното консулство на България в най-големия американски град, чиято организация води седемнайсет поредни сезона. Преподава в подготвителния клас на консерваторията „Манес” в Ню Скул в Ню Йорк и е артистичен директор на организацията “Салон на виртуозите”. Председател е на фондация „Неотъпкана пътека“ от 2018 г.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече