Новини от Бълария

Ексклузивно! Конституционни спорове! Как ще работят депутатите? (ВИДЕО)

Депутатите намират все повече поводи за спорове. Оказа се, че такива има и по отношение на последните промени в Конституцията.

Ябълката на раздора, се оказа чл. 64, ал. 4, от Конституцията, в който се казва, че с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Това обаче предизвика различни тълкования. Според вносителите на текста ПП-ДБ проблем няма, тъй като това значи, че след клетвата ще застъпят нови 240 депутати, а заплатите им ще започнат да се начисляват оттогава.

 

Ако вземем предвид решение номер 5 от 2001-ва година обаче, проблем има, тъй като мандатът на старите депутати се счита за прекратен веднага след излизане на резултатите от изборите, а не след полагане на клетва на новите. Новите пък също встъпват в мандат от избирането си, а не след полагане на клетва. Излиза, че с промените старите народни представители ще останат в мандат заедно с новите до полагане на клетва. Така за около 10 дни можем да имаме на практика дублиран парламент, 480 депутати, от които някои да са и в досегашния и в бъдещия, и така да получат по 2 заплати. Ние като данъкоплатци пък може да се наложи да плащаме 480 вместо 240 депутатски заплати.

Какво казаха по темата от ПП-ДБ и ИТН, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече