Новини от Бълария

Ексклузивно! ПП-ДБ искат комисия за „Турски поток“. От ГЕРБ им отговориха: Политическа безпомощност, нямаме притеснения! (ВИДЕО)

От ГЕРБ определиха като лъжа твърдението на ПП-ДБ, че темата е присъствала по време на преговорите за ротацията

ПП-ДБ обявиха, че са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на „Турски поток“. Това обяви в кулоарите на Народното събрание депутатът Венко Сабрутев.

Той подчерта, че темата с „Турски поток“ е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

 

„Те отказваха да включват тази тема в дневния ред на парламента. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме мнозинство, може спокойно да извадим пред обществото, защото то трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност, българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени три милиарда лева за руска тръба, която ще превозва руски газ. Трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури и физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения“, обясни Сабрутев. Той подчерта, че само преди два дни Борисов е казал, че е изключително горд от този проект.

 

Ивайло Мирчев пък заяви, че нямало причина да се прави „Турски поток“, „тъй като ние загубихме три милиарда от строителството и два милиарда от транзитните такси, които България трябваше да получи по тази стара тръба, изградена по съветско време“, допълни той.  Според него за минимум 30-40 години трябва да се възвърне инвестицията , а „ние тогава вероятно природен газ няма да използваме“. „България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, защото, построявайки „Турски поток“, ние дадохме повод на Путин да започне войната в Украйна“, обясни Мирчев.

 

От ГЕРБ-СДС последва светкавичен отговор:

„Това, което чухме са жалки брътвежи на едни безсилни хора. Ние притеснение за проекта Турски поток нямаме. ПП-ДБ могат да създават колкото си искат анкетни комисии“, заяви на брифинг в парламента Теменужка Петкова. Според Томислав Дончев парламентът се използва за предизборна кампания.

„Комисията, която ПП-ДБ предлагат да бъде създадена, е добър повод да предложим създаване на временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства с изнесените твърдения от журналиста Христо Грозев за корупция по времето на кабинета на Кирил Петков при износа на оръжия. Тази тема се разследва в Украйна“, заяви Петкова.

 

„Турски поток“ е проект на Република Турция. Нашият проект се казва „Балкански поток“. Ние и „Газпром“ сме подписвали само паметна бележка, тя е предоставена на ДАНС и ако всеки един от вас (журналистите – бел. ред.) я поиска, ще му бъде предоставена“, обясни Петкова.

 

Тя попита кога ПП-ДБ са искрени – когато по искане на Асен Василев се гласува таксата от 20 лева на мегаватчас за Балкански поток и в бюджета бяха предвидени 2 милиарда и 400 милиона като приходи. Тогава това беше прекрасен пролет или сега, когато казват, че е лош и трябва да се разследва. 

 

По думите ѝ темата не е присъствала в преговорите за ротация, това е лъжа „Темата бе поставена в последния ден като заплаха и заявиха, че ще правят комисия. Ние притеснения нямаме“. „Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната“, добави Петкова.

 

Причината да се вдига темата с Балкански поток показва политическа безпомощност, добави от своя страна Томислав Дончев.

 

Даниел Митов заяви, че категорично трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради „Балкански поток“ е започнала войната в Украйна.

 

Какво още казаха от ГЕРБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече