Новини от Бълария

ЕС започна да търси нови доставчици на газ, които да заместят Русия

Европейският съюз започна да търси нови доставчици на газ, които да заменят Русия, в случай че Москва наложи контрасанкции, съобщава „Financial Times“. Според изданието Брюксел се опасява, че Москва, която доставя 40 процента от горивото за Европа, може да намали притока на газ към Европа в отговор на санкциите, с които западните страни заплашват в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

Отбелязва се, че САЩ и ЕС преговарят с доставчици от Азия и Близкия Изток. Американски официални лица вече са разговаряли с Катар и с други големи износители на газ за допълнителни доставки на втечнен природен газ (LNG). На свой ред Брюксел обсъжда възможността за сделки за размяна на втечнен природен газ с някои азиатски страни. Според „Financial Times“ в началото на февруари европейският комисар по енергетика Кадри Симсън ще пътува до Азербайджан, за да договори допълнителни доставки на газ за ЕС.

Според Bloomberg азербайджанският посланик в Обединеното кралство Елин Сюлейманов по-рано потвърди готовността на Баку да изпомпва допълнително газ за Европа при спешни случаи, ако напрежението между Русия и Украйна наруши доставките. Експертите също така посочват Израел като потенциален заместител на Русия на европейския газов пазар. Според „The ​​Economist“ има и планове за изграждане на близо 2000-километров тръбопровод от Израел, който може да осигури още 20 милиарда кубически метра годишно.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече