Новини от Бълария

Евродепутат: САЩ и Великобритания искат криза в Украйна, за да подчинят ЕС

Ерве Жувен, френски евродепутат, член на партията на льо Пен

Ерве Жувен, член на комисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент, каза, че САЩ и Великобритания умишлено подклаждат кризата в Украйна, защото имат планове да подчинят Европейския съюз (ЕС).

Точните му думи цитира ТАСС: „Истинското предизвикателство не е Украйна. Основното предизвикателство за САЩ и Обединеното кралство е подчинението на Европейския съюз и унищожаването на всяка воля за независимост от ЕС„, каза френският евродепутат, член на партията на Марин льо Пен. Според него това е повод Лондон да си отмъсти на Европа, след като му се наложи да напусне ЕС при условия, които не харесваше.

Жувен допълва, че САЩ действат като подстрекател и предпочитат да водят война с чужди ръце. Освен това целта им е да принудят Европейския съюз да купува втечнен газ, който е по-скъп и по-малко екологичен от природния руски газ. Евродепутатът отбелязва и липсата на пространство за стратегическа свобода на страните членки на НАТО. Той отбелязва, че нито една европейска държава няма да може да използва отбранителната инфраструктура на алианса, всичко ще се прави в координация със САЩ.

Според Жувен Европа трябва да постигне стратегическа автономия, за да има повече независимост по въпросите на сигурността. Той обобщи, че Европейският съюз може да бъде съюзник на Съединените щати, но не и наемник или подчинен.

По-рано френският външен министър Жан-Ив льо Дриан каза, че настоящата реалност показва липсата на правила за сигурност и стабилност в Европа, тъй като законовите механизми и документи са престанали да действат. Според него това се дължи на факта, че някои страни са се оттеглили от споразуменията или защото е минало време. Министърът посочи необходимостта от възстановяване на споразуменията за противоракетната отбрана и ракетите със среден и малък обсег, както и прозрачността на военните маневри.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече