Новини от Бълария

Европа обяви Русия за спонсор на тероризма, Захарова не остана длъжна

Европейският парламент прие резолюция, с която обяви Русия за спонсор на тероризма. Документът беше гласуван с голямо мнозинство: 494 депутати гласуваха „за“, 58 евродепутати бяха „против“, а 44 се въздържаха. 109 души изобщо не се включиха в гласуването.

Според първоначалните текстове на резолюцията Русия трябваше да бъде обявена за терористична държава, но в крайна сметка на гласуване е бил предложен смекчен вариант. „Членовете на ЕП подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления“, се казва в документа.

Европейският парламент призовава държавите на Стария континент да продължат да изолират Русия, включително и по отношение на членството ѝ в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. До минимум ще бъдат сведени и контактите контактите на ЕС с официални руски представители, което означава и охлаждане на дипломатическите отношения. Трябва да бъдат закрити и забранени свързаните с Русия институциите в съюза, които разпространяват пропаганда по света.

В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. 

Петимата български евродепутати от ПЕС/БСП бяха сред общо дванайсетимата членове на ЕП от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, които гласуваха против резолюцията, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел. Най-многоброен отрицателен вот по резолюцията има от групата „Идентичност и демокрация“ – 26 души. От българските евродепутати във вота не са участвали Ева Майдел от Европейската народна партия и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти.

Не може в тази резолюция да се призовава за ограничаване, всевъзможно ограничаване на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация… Със самата тази тежка риторика в крайна сметка, според мен, се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете! Той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо„, коментира председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов.

В Русия обаче тълкуваха приемането на резолюцията като ход, който отклонява вниманието от по-съществени проблеми. В интервю за RT членът на комисията по сигурността и борбата с корупцията в Държавната дума Адалби Шхагошев заяви, че Европейският парламент е приел това решение, за да се отклони вниманието от разследването на експлозиите на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“, както и от избиването на руски военнопленници. По-рано официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, коментирайки резолюцията, признаваща Русия за „спонсор на тероризма“, предложи Европейският парламент да бъде признат за „спонсор на идиотизма“. 

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече