Новини от Бълария

Европейският парламент одобри влизането на Хърватия в Шенген

Европейският парламент одобри влизането на Хърватия в Шенгенското пространство, съобщи сайтът на институцията днес. След одобрението на това решение от Съвета на ЕС Хърватия ще стане 27-ата страна от Шенгенското пространство. Очаква се това да се случи до края на годината.

С документ, приет с 534 гласа (53 против, 25 въздържали се), Европейският парламент одобрява превръщането на Хърватия в пълноправен член на Шенгенското пространство. „Хърватия е преминала през най-изчерпателната оценка за членство в Шенген сред всички страни от ЕС. Тя е изпълнила 281 препоръки в 8 области на шенгенското законодателство. Европейската комисия и Европейският съвет потвърдиха готовността на страната да прилагат изцяло правилата на Шенген. Европейският парламент е напълно съгласен: отмяната на вътрешния граничен контрол трябва да стане преди края на тази година“ заяви след гласуването докладчикът Пауло Рангел..

Окончателното решение за премахването на вътрешния контрол трябва да бъде взето от Европейския съвет с единодушие. Както се отбелязва в съобщението, Европейският парламент отдавна се застъпва за разширяването на Шенгенската зона за свободно движение, която днес включва 26 държави (всички държави-членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и страни извън ЕС – Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн). По-рано Европейският парламент призова за предоставяне на този статут и на Румъния и България.

Припомняме, че ЕС се съгласи да не признава руските паспорти, издадени в анексираните територии на Украйна и Грузия. В края на август Европейският съюз реши да не признава такива руски паспорти, а в началото на септември това решение беше одобрено от Европейската комисия. Чехия е спряла да пуска руснаци с туристически шенгенски визи през границата. Латвия също ограничи влизането на руски граждани с шенгенски визи.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече