Новини от Бълария

Фризьорът на фолк певицата Райна внесъл от Турция дрогата фентанил, която уби 10 човека във Варна

Пробутали им некачествена стока в Одрин

Основният заподозрян от МВР като вносител на смъртоносната дрога фентанил, е заподозрян популярният в Югозападна България Валентин Славков, по-известен като Вальо Сома. Припомняме, че тази пролет дрогата причини смъртта на поне 10 наркозависими във Варна. Смята се, че опасният наркотик, който е стократно по-силен от хероина, е внесен нелегално от Турция от 35-годишния Вальо Сома и сподвижниците му, без родните трафиканти на наркотици да подозират, че са им пробутали силно размесен с фентанил хероин.

Спасов бе арестуван в средата на ноември т.г. на ГКПП „Капитан Андреево“, заедно с приближения си Радослав М. при опит да пренесат 4.5 кг. марихуана в Турция. Дрогата е открита в гумата на микробуса, с който популярният коафьор от Сандански е пробвал да премине границата. Само две седмици след задържането му, на Сома му бе повдигнато обвинение от прокуратурата за трафик и разпространение на хероин и марихуана. Коафьорът е бил въдворен в затвора в Бобов дол, а съдебният процес срещу него и бандата ще стартира идната пролет.

 

Разследващите твърдят, че фризьорът на фолк певицата Райна е изнасял марихуана за Турция, която е обменял в Одрин за хероин с местни наркотрафиканти. Според твърденията за 2 кг. марихуана, Вальо Сома е получавал 1 кг. хероин, който впоследствие вкарвал нелегално у нас и го продавал на едро във Варна и София.

Смята се, че Славков е въртял наркодейността под шапката на благоевградският ромски барон Калоян Мишев – Кало Циганина, който в момента излежава 5-годишна присъда в затвора за търговия с дрога. Именно той е свързал Сома с търговците на хероин в Одрин, които са пробутали на фризьора хероин, примесен със синтетичната дрога фентанил.

Разследването се водело от 6 месеца, а Сома и групата му били поставени под постоянно наблюдение, заради множеството смъртни случаи на наркозависими, които дори не подозирали, че приемат 100 пъти по-силен наркотик. Тъй като фентанилът е в пъти по-евтин от хероина, търговците на дроба прибавяли синтетичния наркотик с цел по-голяма печалба.

Стреснати от шумния обществен отзвук за смъртоносната епидемия от фентанил, полицията и прокуратурата във Варна задържаха трима ромски дилъри на дрогата-убиец през лятото. Задържани бяха две жени в момент на сделка с 200 гр. фентанил, а дни по-късно и 70-годишне дилър от варненското гето „Максуда“. Впоследствие в морската столица установили, че купуват хероин с фентанилови примеси от наркоструктурата на Калоян Мишев.

Така Вальо Сома, смятан за дясна ръка на ромския наркотрафикант от Благоевград, бил поставен под полицейско наблюдение, което завършило със задържането му на ГКПП „Капитан Андреево“ през ноември.

Според разследващите, Славков и задържаният с него Радослав, не са трафикирали умишлено хероин с фентанил, а са станали жертва на измама от страна на турските си партньори, на които предоставяли марихуана.

Вальо Сома е гонил високи нива на печалба – у нас килограм марихуана струва около 5 000 евро, а в Турция цената на леката дрога е около 8 000 евро. Срещу 2 кг. марихуана е получавал 1 кг. хероин, чиято цена на едро у нас варира между 25 и 30 000 евро. Впоследствие внесеният от Турция хероин е бил доставян до Варна, където се е пласирал в ромското гето „Максуда“, разкрива криминалист на популярния коафьор от Сандански.

Вальо Сома нашумя преди десетилетие покрай близкото си приятелство с фолк певицата Райна, която рекламираше фризьорския му салон и „златните“ му ръце. Още при първия арест на Сома за търговия с наркотици, случил се преди 6-7 години, Райна спря да му поверява грижите за косата си. оттогава Валентин многократно бил задържан като пласьор на наркотици, преди да бъде закопчан преди 2 месеца като трафикант на дрога и като част от ОПГ. До този момент остава неясно дали ще бъде подведен под съдебна отговорност за смъртоносната дрога фентанил, която през пролетта причини смъртта на поне 10 души във Варна.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече