Новини от Бълария

Генералният секретар Столтенберг обяви готовността на НАТО за военен конфликт с Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг постави ултиматум на Русия. Според него алиансът е готов за военен конфликт с руската страна в случай на провал на преговорите за сигурност. Заявлението му е цитирано от „Financial Times“.

Знам историята на Русия. От векове те са имали конфликти със съседите си. Но Русия има алтернатива: да си сътрудничи, да работи с НАТО„, добавя генералният секретар на НАТО. В същото време той отбелязва, че рискът от конфликт с Москва все още е налице и затова Брюксел трябва да се подготви за най-лошото.

Столтенберг казва още, че НАТО оценява положително такива начини за разрешаване на напрежението с Русия като контрол на въоръженията и повишаване на прозрачността на военните дейности и учения. Той призна, че Западът е готов да се съгласи за неразгръщане на ракети в Украйна и да обсъди условията за противоракетна отбрана в Европа.

По-рано генералният секретар на НАТО заяви, че страните-членки на НАТО подкрепят правото на Украйна на самозащита, суверенитет и териториална цялост. Той отбеляза, че Северноатлантическият алианс помага на Киев да се доближи до членство в НАТО чрез прилагане на реформи. Според него организацията трябва да засили подкрепата на украинската страна.

Той също така обяви, че е невъзможно да се решат всички проблеми по гарантирането на сигурността в хода на преговорите с Русия в Женева. В същото време генералният секретар на НАТО изрази увереност във възможността за провеждане на ефективен диалог с руската страна, но не изключи конфронтация.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече