Новини от Бълария

Германия все пак купи газ по правилата, наложени от Русия

Най-големият вносител на руски газ в Германия – „Uniper“ – направи първото плащане за руски газ по новата схема, предложена от Москва, събщава „Ройтерс“. В опит да осигури непрекъснати доставки на гориво, което е от решаващо значение за водещата икономика на Европа, „Uniper“ промени метода на плащане за доставки на газ от Русия, подобно на други германски и европейски компании.

Uniper“ плаща в евро в съответствие с новия механизъм за плащане. Първото от тези плащания беше извършено в края на май. Следователно „Uniper“ действа в съответствие със санкциите и може да продължи да гарантира навременното изпълнение на договора“ – са уточнили от компанията.

Схемата за плащане на Русия изисква създаване на сметки, които се захранват с евро и след това то се обменя в рубли. Тази схема обаче разкри пукнатини в обединения отговор на Европа към конфликта в Украйна, като някои страни отказват да плащат, а други все пак намират начин да осигурят нужните си доставки на газ при новите условия. Германия силно зависи от руския газ, който миналата година е съставлявал над половината от целия внос на гориво в страната.

Германската компания „Uniper“, която се стреми да продаде своето руско дъщерно дружество „Unipro“, заяви, че процесът на плащане в края на май е координиран с немското правителство и следва насоките на ЕС.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече