Новини от Бълария

Горещ картоф: Съдиите бягат от делото „Дебора”

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения

Делото „Дебора“ се оказа прекалено горещ картоф за магистратите в Стара Загора и едва ли ще се гледа от Районния съд в града, макар че обвинителният акт срещу касапина с макетното ножче Георги Георгиев да беше внесен там на 15 декември. Масово районните съдии си правят отвод и не искат да се занимават със случая. Това показа проверка в електронните регистри.

Досега са се отвели 11 магистрати, в това число и председателката на съда Блага Бозова (вижте по-долу кои са останалите). Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво (в случая – районно), за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК, който казва, че „не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“. Какви са тези „други обстоятелства“ обаче е неизвестно. „Сега“ изпрати вчера писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос.

Делото „Дебора“ вече се „джурка“ сред гражданските съдии и те също се отвеждат. Последният отвод е от 28 декември. Вчера делото е разпределено на съдия Неделина Минчева. Тогава жребият е теглен между общо петима магистрати. Така че предстои да видим дали и съдия Минчева ще намери повод да се отведе. Районните съдии в Стара Загора според сайта на съда са 20 – 9 наказателни и 11 граждански.

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше „взривено“ от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите.

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев – че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

ОТВЕЛИТЕ СЕ

Съдиите, които до момента са приели, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева.

Източник: narod.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече