Новини от Бълария

Грандиозните провали на ЦРУ

Профилът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) в Туитър публикува обява за набиране на разузнавачи, владеещи руски език, съобщиха в края на миналата седмица водещите световни информационни агенции. „Говорите руски? Гражданин сте на САЩ и имате висше образование? Интересувате се от националната сигурност? Вашите умения са ни необходими“, се казва в шпионския туит, публикуван в петък. Новината предизвика вълна от иронични коментари. От руското Министерство на външните работи дори се пошегуваха с нетрадиционния начин за набиране на агенти като обявиха, че са готови да помогнат за осигуряването на кадри. Цивилното разузнаване на Съединените щати е добило мистичния ореол на могъща тайна служба, която сваля правителства, корумпира държавни лидери и определя хода на международната политика. Може би няма друга организация, която да се е превърнала в символ на тайните операции на Щатите навсякъде по света. В действителност ЦРУ не е нито най-голямата, нито финансово най-добре обезпечената служба за национална сигурност на САЩ. Агенцията за национална сигурност (АНС), която следи комуникациите по целия свят, например, разполага с два пъти повече сътрудници и значително по-голям бюджет, а дори контраразузнаването (ФБР) и военното разузнаване разполагат с повече действащи агенти и офицери. Противно на масовите представи, дейността на Централното разузнавателно управление не е свръхзаконспирирана поредица от успешни операции, а противоречива история, в която успехите често пъти отстъпват пред грандиозни провали. За някой несполуки се знае достатъчно, други пък може би никога няма да станат известни на широката общественост, потънали в архивите на ЦРУ. Някои от най-гръмките неуспехи на цивилното разузнаване на САЩ заслужават да бъдат припомнени в светлината на 70-годишния юбилей на Централното разузнавателно управление:

1. Първата дестабилизация на Украйна

Създаденото през 1947 г. Централно разузнавателно управление бърза да се докаже като успешна тайна служба. В началото на септември 1949 г. щабквартирата на ЦРУ в Ленгли е обладана от ентусиазъм. Предстои първата голяма тайна операция на новата служба, чиято задача е дестабилизиране на Източния блок. В изпълнение на задачата ЦРУ вербува стотици украински националисти, но също и поляци, румънци и литовци. Агентите получават военна подготовка в тренировъчни лагери в Германия, след което са отправени към Съветския съюз. На 5 септември 1949 г. самолет С-47 разтоварва в околностите на Лвов първите украински агенти. По този начин САЩ за пръв път проникват на съветска територия. Обратната връзка от десантчиците е обнадеждаваща и ЦРУ засилва авангарда с нови сили по суша и въздух. Развръзката на операцията става видна от разсекретените архиви на Централното разузнавателно управление от 2005 г. „Съветите бързо унищожиха изоставените агенти“Оказва се, че тайните служби на Москва през цялото време са в течение на операцията. Впоследствие става ясно, че Джеймс Енгълтън, който е отговорник от ЦРУ за провеждането на диверсията, координира всички дейности със своя колега в британското разузнаване – съветския шпионин Ким Филби.

2. „СССР не може скоро да създаде атомна бомба“

Броени дни след началото на неуспешната украинска авантюра ЦРУ претърпява нов провал, който ще хвърли сянка на съмнение върху аналитичните способности на централата. През септември 1949 г. ЦРУ отправя първия самоубийствен разузнавателен полет над СССР, който открива в атмосферата над съветска територия следи от радиоактивност. Аналитиците от службата събират всички налични разузнавателни данни и на 20 септември правят пред президента категорично заключение, че СССР не е способен да създаде атомно оръжие в следващите четири години. Три дни по-късно Сталин съобщава пред цялата международна общност, че страната притежава атомна бомба.

3. Китайската авантюра

Комунистите печелят гражданската война в Китай, в резултат на което е създадена Китайската народна република. Разочаровани от развоя на събитията, американските лидери решават да провокират размирици в северната провинция Манджурия и да дестабилизират властта на Мао. Усилията на ЦРУ се увенчават с първоначален „успех“ – през юли 1952 г. е сформирана китайска партизанска група от четири човека. През октомври диверсантите се оттеглят и искат помощ от централата. ЦРУ изпраща спасителна операция, начело с офицерите Ричард Фекто и Джек Дауни. Самолетът на спасителите е свален, а самите те попадат в китайски затвор. Операцията се оказва пълен провал. Много от агентите са превербувани от китайците и в крайна сметка статистиката от китайската авантюра е следната: вербувани 212 агента, от които 101 убити и 111 пленени. По същото време китайският отдел на ЦРУ се проваля за втори път. По повод на Корейската война, разузнаването убеждава президента на САЩ, че Китай няма да рискува да изпрати въоръжени сили в Корея. Броени дни след като докладът вече е на бюрото на президента китайска армия от 300 хиляди души удря с такава сила, че американските войски на полуострова едва успяват да се спасят.

4. Заливът на прасетата и Карибската криза

Може би няма друг такъв символ на провалена операция на ЦРУ както Куба. В отговор на Кубинската революция и нововъзникналия комунистически режим на няколко стотин километра от Флорида президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер одобрява провеждането на секретна операция за сваляне на комунистическото правителство на Фидел Кастро. За целта през април 1961 г. американски бомбардировачи B-26 започват удари срещу Острова на свободата. В Маями е сформирано бъдещото правителство, а в Куба е активизирана „петата колона“. На острова са изпратени повече от хиляда въоръжени диверсанти, чиято задача е да свалят кубинската власт. Въоръжените и подготвени от ЦРУ кубинските имигранти акостират в Залива на прасетата. Там нападателите са пресрещнати и разгромени от кубинската армия. Загубите на американската бригада са 114 убити и 1202 пленени бойци. Впоследствие за свободата на затворниците Вашингтон плаща няколко десетки милиона долара. Фиаското отказва ЦРУ от всякакви последващи планове за военно решение спрямо Куба. Няколко месеца по-късно цивилното разузнаване остава в историята с още по-голям гаф, засягащ въпроса за сигурността на Америка. На 19 септември 1962 г. експертите на ЦРУ уверяват президента Кенеди, че разполагат с достатъчно информация, за да направят категорично заключение – Съветският съюз не планира да разположи свои ракети в Куба. На 14 октомври разузнавателен самолет на САЩ U-2 случайно заснема 40 ядрени ракети, разположени на острова. Анализите на ЦРУ не просто не дават информация за мащабите на съветската военна мисия в Куба, но игнорират наличието на атомно оръжие. В резултат на разкритието избухва Карибската криза, която заплашва света с начало на трета световна война.

5. Олдрич Еймс

В продължение на години отделът, ловящ съветски шпиони в ЦРУ, се оглавява от…съветски шпионин. Между 1985 г. и 1994 г. Олдрич Еймс благополучно скрива от своите колеги важната подробност, че работи за съветските тайни служби. Благодарение на изнесената от него информация руснаците успяват да се доберат до 25 агента на ЦРУ, законспирирани в съветските институции. Еймс, който ръководи съветския контраразузнавателен отдел в ЦРУ, е заловен чак през 1994 г., а според разузнавателната комисия в Сената на САЩ дейността му „практически е довела до загубата на всички ценни източници на информация в Съветския съюз в самия разгар на Студената война“.

6. Операция „Орлов нокът“

През 1979 г. проамериканският шах на Иран е свален от трона, в резултат на което избухва Ислямската революция. На 4 ноември радикални студентски групи, поддържани от правителството на Иран, завземат американското посолство в Техеран. Заложници стават 66 души – сътрудници и персонал в посолството. ЦРУ спешно разработва план за освобождаване на задържаните. Според замисъла, ударна група на американските специални части трябва да се приземи в пустинята в централните части на страната. Едновременно с нея друг отряд е длъжен да завземе изоставено летище в близост до Техеран. На следващия ден първата група трябва да достигне с автомобили до посолството, да убие охраната и да освободи заложниците. Предвидено е всички те да се доберат до завзетото летище, откъдето с хеликоптери да се евакуират в секретна база на САЩ в Египет. Операция с кодовото име „Орлови нокти“ развива сюжет, достоен за холивудски филм. Спецакцията е в ход. От американски самолетоносач излитат осем хеликоптера. Един от тях пада във водата още при излитането, а друг се губи в пясъчна буря. Шест вертолета достигат благополучно до изоставеното летище в пустинята, което се оказва в центъра на оживен път. Диверсантите са разкрити на мига, а в паниката се разбива още един хеликоптер. Американските спецчасти взривяват ирански бензиновоз и в суматохата решават да прекратят мисията. Оцелелите спасители са евакуирани със самолет, а в ръцете на иранците попадат останалите здрави хеликоптери и цялата секретна документация по провеждането на операцията, откъдето и достига тя до нас.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече