Новини от Бълария

Икономист обясни причините за антируските санкции на САЩ

Президентът на Института за световна икономика и международни отношения (IMEMO) в Москва Александър Динкин обясни причините, поради които САЩ заплашват Русия със санкции. По негово мнение по този начин Вашингтон иска да подобри позициите си на пазарите на въглеводороди и оръжия, съобщава агенция Прайм. Икономистът отбеляза, че американците са се насочили към тези сектори и възнамеряват да засилят влиянието си в тях чрез нелоялна конкуренция.

Експертът добави, че има много какво да се желае от настоящата политическа култура в САЩ. „Не е изненадващо, че днес Вашингтон организира своеобразно първенство за това кой ще предложи най-тежките антируски санкции“, подчертава Динкин.

Той припомня, че според оценките на IMEMO Русия губи 0,7 процента от БВП заради западните ограничения. Експертът отбеляза, че на професионален жаргон това явление се нарича данък независимост (independence tax) . Москва плаща, за да остане политически и икономически независима, заключава експертът.

На 1 февруари стана известно, че предстои Сенатът на САЩ да гласува нови санкции срещу Русия, макар че за момента законодателите все още не са стигнали до консенсус дали ограничителните мерки трябва да бъдат въведени като превантивна мярка.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече