Новини от Бълария

IN MEMORIAM: Шест брака и три деца от различни съпруги бележат живота на легендата Тошо Тошев – веднъж се отказа от награда Черноризец Храбър (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

На 80-годишна възраст в болница „Токуда“ днес почина доайенът на съвеременната ни журналистика Тошо Тошов.

Шест от тях журналистът прекара „върху хартиените криле на българските вестници“, както се изразява сам в изданието, на което посвети три десетилетия от живота си, като негов зам.-главен и главен редактор – „Труд“.

Но с името на Тошев са свързани още много издания и медии: вестниците „Средношколско знаме“, „Вечерни новини“, „Народна младеж“ и „Преса“, БНТ. Автор е на много книги с интригуващи заглавия: „Истина за лично ползване“, „Времето за умиране стига“, „Китай в годината на Дракона“, „Страх“, „Лъжата – Жан, Иван и другите“, „Лъжата – Жан, Иван и Величеството“, „Политическа орда“, „Власт“, „Политическа орда, „Сенки след виелицата и др.

Тошо Тошев е роден като Тошко Тошев на 7 декември 1942 г. Учи в техникум, първите му опити в професията са още от ученик във в. „Средношколско знаме“. Завършва Българска филология в СУ. През 70-те години работи две години във в-к „Народна младеж“, след това в програмна редакция на Българската телевизия.

В средата на 80-те става зам.-главен редактор на в. „Труд“, а десет години по-късно – негов главен редактор. Малко след продажбата на вестника през декември 2010 г. Тошев остава вицепрезидент в издателския борд на Медийна група „България“ холдинг, която напуска през август 2011 г. заради несъгласие с наложения стил на управление.
По-късно обявява, че ще издава нов вестник – „Преса“, чийто първи брой излиза на 3 януари 2012 г. и спира на 31 юли 2015 г.

Бил е председател на Съюза на издателите в България – от създаването му през 2000 до 2011 г. През декември 2002 е награден с орден „Стара планина“ I степен.

Тошев е син на човек, осъден на лагер в Белене. Но и като син на „враг на народа“ се определяше като „добър комсомолец и член на БКП“. За разлика от много други, имаше куража не само да не го „забравя“, но и често го припомняше.

Веднъж Тошо Тошев се отказа от голямата награда „Черноризец Храбър“ за принос в журналистиката. Оттегля кандидатурата си, когато разбира имената на останалите си конкуренти. Доблестна постъпка на „особен“ човек, както го нарече един политик.

Тошев наистина беше „особен“, дори и в личния си живот – с няколко брака, няколко деца и няколко тежки здравословни премеждия, през които премина и оцеля като по чудо.

Тошо Тошев има трима сина от три различни жени – Радослав, Ангел и Васил, които най-вероятно ще разделят и наследството му.. Зад гърба си оставя шест брака, два от които със зъболекарката Рени.

През 2011 година той се разведе за пети път. Тогава се разделя с модела на „Плейбой“ Ваня Иванова, а според слуховете причината е, че искала да вземе цялото му наследство.

През 2015 г. се задоми със спортната журналистка Цвета Маркова.

През годините Тошо Тошев е свързван с множество любовни истории с с репортерки, сътруднички, манекенки и фолкпевици.

Тошо Тошев на младини.

Тошо Тошев на пресконференцията на Тодор Живков

Тошо Тошев и Иван Костов.

Тошо Тошев с Георги Първанов.

Тошо Тошев с Петър Стоянов.

Тошо Тошев в ателието на Димитър Киров.

Тошо Тошев с Бойко Борисов.

Тошо Тошев със Сергей Станишев.

Тошо Тошев със Стефан Софиянски и дъщеря му Ива Софиянска.

Тошо Тошев и Стефан Данаилов.

Тошо Тошев на сватбата си с модела Ваня Иванова.

Тошо Тошев и Ваня Иванова в Париж през 2005 г.

Източник: pik.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече