Новини от Бълария

Инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“: Не се очаква увеличение на цените на топлинната енергия

Изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев успокои предварително клиентите, че каквито и проценти да бъдат публикувани от заявленията на топлофикациите към КЕВР, цените в тях не са окончателни, а прогнозни.

„Регулаторът има достатъчно инструменти, чрез които да задържи или намали цените на топлинната енергия в момента.“, подчерта Инж. Стойнев. Той е убеден, че и за напред отоплението на парно ще продължи да бъде един от най-ефективните начини за осигуряване на топлина в дома или офиса, особено на фона на очакваното повишение на цената на тока след излизането на битовите абонати на свободния пазар, което се очаква да се случи след 2 години.

 

„Заявленията на топлофикациите за нови цени, както всяка година, са изготвени на база ценовите модели, утвърдени от държавния регулатор. На практика, получените крайни стойности за електрическа и топлинна енергия са резултат на заложените от КЕВР формули и модели. Но отново повтарям, че подадените нови цени са прогнозни, а не окончателни“. коментира инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на „Топлофикация Перник“. По думите му при формирането на цената на топлоенергията се взима предвид текущата стойност на горивата и въглеродните емисии. А това са параметри, които могат да се променят значително през следващите месеци. „В случай, че цената на тези две „пера“ в момента е по-висока, подадената стойност на топлоенергията към 31 март също ще бъде по-висока. Финалното решение на КЕВР ще бъде взето в края на юни, когато цените могат да са коренно различни.“, уточни инж. Стойнев.

Инж. Чавдар Стойнев посочи, че в тазгодишните заявления отново са включили и цената на природния газ, заради въведените вече в експлоатация на три нови газови когенератори.

Според инж. Чавдар Стойнев клиентите не трябва да очакват съществена промяна в цената на парното и топлата вода. По думите му е възможно или да бъде запазена същата, или да бъде одобрена по-ниска цена. Експертът обяви шансът за повишаване на цените на топлинната енергия за „нищожен“ предвид текущата ситуация на пазарите при основните ценообразуващи фактори.

Източник: big5.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече