Новини от Бълария

Искането на Русия войските на НАТО да се изтеглят от България и Румъния е неприемливо за алианса

Говорителят на НАТО Оана Лунгеску нарече неприемливо искането на Русия за изтегляне на войските на алианса от България и Румъния, съобщава ТАСС. Според нея исканията на Москва „ще разделят членовете на НАТО на първа и втора категория“ и алиансът не би предприел такава стъпка.

Лунгеску е посочила още, че страните от НАТО няма да се откажат от „способността да се отбраняват и да се защитават взаимно“. „Включително и чрез присъствието на сили в източната част на алианса“, е добавила тя, подчертавайки, че алиансът остава бдителен и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната си част.

Изявленията идват в отговор на казаното от руския външен министър Сергей Лавров на 21 януари, че предложенията на Русия за гаранции за сигурност включват изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния.

Той уточни, че това е необходимо като част от изпълнението на точката за връщането на алианса в границите от 1997 г. „Говорим за изтегляне на чужди сили, техника и въоръжение и други стъпки, за да се върнем към конфигурацията от 1997 г. на територията на страни, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Те включват както България, така и Румъния“, каза той.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече