Новини от Бълария

Исканията на Турция бавят присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Процесът на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО се бави. Известно е, че двете страни възнамеряваха да се присъединят към Алианса по време на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, която е насрочена за 11-12 юли 2023 г.

Шведското правителство обаче не може да приеме всички искания, които Турция поставя, поради което пътят към НАТО все още е затворен за скандинавците. „Турция потвърждава, че сме направили това, което обещахме да направим. Но също казва, че иска и това, което ние не можем и няма да дадем. Сега решението зависи от Турция“ – коментира министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон, цитиран от ctrana.online. На свой ред финландският външен министър Пека Хаависто е заявил, че Финландия няма да се присъедини сама към НАТО, а ще изчака решението на шведския проблем.

Припомняме, че Турция изисква от двете скандинавски страни да спрат да подкрепят кюрдите и да екстрадират техните активисти в Анкара. „Бих искал да ви напомня: ако те не предприемат необходимите стъпки за изпълнение на нашите условия, ние ще замразим процеса. Виждаме, че ситуацията с Швеция не е добра. Позицията на Турция е много ясна“ – каза през юли 2022 г. турският президент Ердоган, който постави 10 условия на Швеция и Финландия, за да вдигне ветото върху влизането им в НАТО.

По-рано от цитирания украински сайт беше съобщено, че след влизането си в НАТО Финландия няма да налага ограничения върху разполагането на ядрени оръжия на своя територия, тоест на самите граници на Русия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече