Новини от Бълария

„Kато птиците“ – филм за хората, които говорят „птичия език“. Гледайте по bTV!

Документалният филм на Радиана Божикова и Добромир Иванов за близостта и древното общуване в ефира на bTV

Близо 10 000 души в Турция все още поддържат жив „птичия език“, признат от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. С помощта на езика, устните, зъбите и пръстите думите се превръщат в свирене. Документалният филм на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов ще покаже феномена „птичи език“ тази неделя, 29.01.2023 г. от 15:50 ч.  

Жителите на село в Турция са сред малкото в света, които пазят това древно общуване. Думите им прелитат планини, полета, хълмове. Но всъщност големите разстояния пазят близостта между хората. С всеки следващ възрастен свирач, който селото губи, езиковият и културен феномен става все по-застрашен от изчезване. Затова от 2017 г. той е вписан в списъка на ЮНЕСКО като нематериално културно наследство на света със статут за незабавна защита.

„Като птиците“ е разказ за последната изповед на един от жителите на село Кушкой, който умира на 83-годишна възраст. Преди душата му да отлети, Хушит Джейлян иска да разкаже на света за своята земя, за селото си Кушкой, за своите съселяни и за феномена „птичи език“. В превод от турски език името на селото означава „село на птиците“.

Авторите ще покажат ежедневния живот на хората от Черноморския регион на Турция и ще разкажат за традицията на чая – неизменна част от общуването в страната. Филм за близостта, която все повече съвременното общество губи.

Филмът е дублиран от известни български актьори, като гласът на птицата е на Васил Бинев, а част от музиката е на българина Георги Димитров-Чубри, който свири на традиционния турски инструмент канун. Филмът е реализиран с помощта на проф. д-р Мухтар Кутлу, турска национална комисия на ЮНЕСКО, който предварително е подготвил екипа по темата.

Основният герой във филма – птицата (сокол) – е заснет благодарение и със съдействието на Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“, гр. Стара Загора.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече