Новини от Бълария

Кирил Петков: Постигнахме много в Северна Македония, но ни завидяха

Министър-председателят на България Кирил Петков оцени вчерашното си посещение в Северна Македония като много успешно. Като акцент в новините беше изведена информацията, че съседите ни нямат териториални претенции към нашата страна. Това беше възприето двояко от мнозина сънародници, които дори не са подозирали, че Република Северна Македония някога е имали и териториални претенции към България.

Според Петков обаче тези коментари са израз на ревност за това, че с посещението си той е постигнал много повече от предшествениците си. По-конкретно, според него „някои от бившите външни министри“ са изревнували, че само с един ход той е препотвърдил и надградил отношенията ни със Северна Македония.

Коментара по темата министър-председателят направи в кулоарите на Народното събрание след официалното полагане на клетва от страна на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова днес. Ето какво по-конкретно каза той:

Вчерашното ходене до Северна Македония беше много конструктивно, от една страна подадохме ръка, отивайки там първи… Тази нoтa реално е много по-важна от късото и дългото име – тя казва, че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. Това е нормално нещо, но тази нота се е говорила, говорила, предоговаряла, а ние само защото направихме нов подход с конструктивно отиване там, я получихме. Вчера беше огормен успех„.

Петков изтъкна още, че с новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски са се разбрали да изградят авиовръзка София – Скопие за 60 дни, а компанията, която ще реализира полетите, ще бъде избрана „по най-прозрачен начин“.

Снимка: www.gov.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече