Новини от Бълария

Китай призова САЩ да спрат провокациите в Южнокитайско море

Китайското министерство на отбраната обяви, че американски военен разрушител за втори път е навлязъл във водите на островите Сиша

Американският разрушител с управляеми ракети USS ​​Milius повторно е навлязъл във водите на спорните острови Сиша (Параселски острови) в Южнокитайско море. Това беше обявено от официалния представител на китайското министерство на отбраната Тан Кефей, цитиран от „РИА Новости“. Според него на 24 март САЩ за пореден път са застрашили сигурността на Китай, след като разрушителят отново е навлязъл в „териториалните води на китайския архипелаг Сиша“.

Уточнява се, че Китай не е давал такова разрешение на САЩ и че заради повтарящите се инциденти азиатската страна трябва да вземе необходимите мерки. Според Кефей Пекин е настоял Вашингтон да спре провокациите по море, „в противен случай САЩ ще понесат пълната отговорност за сериозните последствия, причинени от това“.

Американският разрушител с управляеми ракети USS Milius навлезе във водите на спорните острови Сиша в Южнокитайско море без разрешение от Китай и предния ден, 23 март. „Това подкопа мира и стабилността в Южнокитайско море“ – заяви говорителят на бойното командване на Южната зона на Китайската народноосвободителна армия Тиен Джунли заяви.

От десетилетия Пекин спори с няколко страни от Азиатско-Тихоокеанския регион за териториалната собственост върху редица острови в Южнокитайско море. Твърди се, че на шелфа на тези острови са открити значителни запаси от въглеводороди. В момента архипелагът Сиша и островите Спратли остават спорни. Ситуацията в региона се утежнява от присъствието на американски кораби и самолети. В отговор на протестите на КНР от Вашингтон заявяват, че Съединените щати ще „плават и летят“ навсякъде, където това е официално разрешено.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече