Новини от Бълария

Китай удари икономиката на САЩ

Търговският дефицит на САЩ през 2021 г. се е увеличил с 27 процента до 859,1 милиарда долара, поставяйки рекорд за всички времена, съобщава „Ройтерс“. Предишният рекорд беше поставен през 2020 г. и възлизаше на 676,7 милиарда долара. През декември дефицитът по баланса възлиза на 80,7 милиарда долара, което е с 1,8 процента повече спрямо ноември.

Експертите обясняват това увеличение на показателя с ръста на внос на потребителски стоки. В същото време данните за ноември бяха ревизирани надолу от 80,2 милиарда долара на 79,3 милиарда долара. Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, са прогнозирали дефицит от 83 милиарда долара.

Някои външни фактори също са оказали влияние върху годишния балансов дефицит. През 2021 г. САЩ станаха световен лидер по внос от Китай, а размерът на търговския дефицит би бил значително по-нисък, ако Китай изпълни изцяло условията на споразумението, сключено през 2020 г., и увеличи вноса на стоки от САЩ. Договорът сложи край на търговската война между САЩ и Китай, която продължи почти три години.

Ударът от Китай е доста силен. Според Чад Боун, старши сътрудник в Института за международна икономика „Петерсън“, до ноември 2021 г. Китай е изпълнил само 60 процента от задълженията си. Американски служители оказват натиск върху китайската страна и я обвиняват за провала на сделката. В същото време дори частичното изпълнение на задълженията позволи износът на американски стоки за Китай да нарасне с 36,9 процента. Доставките на стоки от Китай за САЩ са се увеличили само с 28,3 процента.

Според експерти от Световната банка търговската война не е повлияла негативно на световната икономика. Най-големите страни, които не са износителки на петрол, с изключение на САЩ и Китай, са увеличили износа си.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече