Новини от Бълария

Кои са най-популярните и обичани месни ястия в България?

Българската кухня се откроява с автентичен вкус и традиционни специалитети, запазени от поколения. В това богатство на вкусове, особено се открояват ястията с месо. Затова в тази статия ще обърнем внимание на това кои са най-популярните и обичани месни ястия в традиционната българска кухня.

Капама

Започваме с едно ястие, което води своя произход от района на Пирин и по-конкретно Банско. Става дума за небезизвестната банска капама. Това ястие се приготвя не с един, а с цели няколко вида месо. Рецептите варират, но най-често включват свинско и телешко, а на някои места и еленско месо. В допълнение може да се сложат и деликатеси като суджук или кървавица, както и сланина. Специфична особеност на капамата е, че тя се приготвя на “бавен огън” и задължително се пече в глинен съд (гювеч).

Това ястие има богат вкус и както сами може да си представите е много засищащо. Идеален избор за зимните месеци, особено ако го комбинирате и с подходящо вино.

Скара

Кюфтетата и кебапчетата са се доказали отдавна като едни от най-харесваните месни ястия, които намират заслужено място на трапезата за всеки важен празник или семейно събиране. Тайната на вкусната ската се състои най-вече в избора на подходящи подправки, както и в това да купите кайма, която е направя от качествено месо. Накрая, но не и на последно място, уменията, които притежава майстора на скарата, също имат значение.

Шкембе чорба

Това ястие е много популярно по нашите географски ширини. То се радва както на много любители, така и на хора, които дори не са го опитвали. Голямата си известност вероятно дължи и на факта, че то ден днешен остава като един от най-ефективните лекове срещу махмурлук. За богатия му вкус, разбира се, помага и това да го комбинирате с щедро количество лют пипер. А вие обичате ли шкембе чорба?

Мусака

Мусаката е балканско ястие, което нашите съседни държави също приготвят под една или друга форма. В България, традиционната мусака се приготвя от прясна кайма в комбинация с картофи. Ястието се допълва и от вкусна заливка, която се запича във фурната, докато се получи златиста и вкусна коричка. Има и рецепти, които позволяват ястието да бъде приготвено и без да се включва месо към него.

Пиле с ориз

Това е едно класическо месно ястие, което любимо на мнозина, заради приятния си вкус. За приготвянето му е необходимо пилешко месо, ориз и подправки. Ако искате да разнообразите тази традиционна рецепта и да добавите още повече вкус, не забравяйте да сложите някакъв вид зеленчук към ястието. Ще получите чудесен резултат, ако добавите моркови, лук или пък гъби.

Винен кебап

Още едно ястие, което си струва да споменем в този списък, е виненият кебап. Той може да се приготви със свинско или с телешко месо, в зависимост от вашите предпочитания. Както името му подсказва, рецептата включва задължително и вино. А за да се завърши ястието, може да сварите ориз, който да поднесете като гарнитура към вкусното и крехко месо в сос.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече