Новини от Бълария

Криптоаферистите от NEXO се опитват отново да навлязат на американския пазар чрез подставени лица

Коста Кънчев стана баща, ортакът му чака бебе от Мис България

Босовете на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев са напуснали Дубай тази есен, където се укриваха месеци наред след акцията на прокуратурата срещу действащото от София без финансов лиценз дружество за търговия с дигитални финанси и са се установили за постоянно в Торонто, Канада, разкриват доскорошни служители в дружеството им.

Внезапното напускане на Дубай от страна на Тренчев и Кънчев се е стояло в средата на октомври, броени дни след като Софийски градски съд отмени европейските им заповеди за арест, издадени от прокуратурата. Вместо към Стария континент обаче, криптоаферистите са се озовали в Канада, като според неофициална засега информация и двамата са се сдобили с канадски паспорти.

Твърди се, че Коста Кънчев и партньорът му Тренчев са си купили тузарски апартаменти в Мисисага – част от административния район на Торонто, най-големия град в Канада и център на провинция Онтарио. Предположенията на техни служители са, че босовете на Nехо ще отворят в Канада ново дружество за криптотърговия и чрез подставени лица ще се опитат отново да навлязат на американския пазар. На 19 януари т.г. Тренчев И Кънчев, както и дружеството им за търговия с дигитални финанси Nехо, се сдобиха с 5-годишна забрана от федералната Комисия по ценни книжа и борси в САЩ да оперират на територията на Америка, а на компанията им беше наложена глоба от 45 милиона долара, която беше одобрена от прокурорите на 8 американски щата – Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт.

 

В България Кънчев, Тренчев и съдружниците им в Nехо Калин Методиев и Траян Николов са обвинени за участие в организирана престъпна група, пране на пари и за банкови и застрахователни сделки, довели до значителни вреди и неправомерни доходи. Според обвинението групата е действала от началото на 2018 г. на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия и Кайманови острови, като е била създадена с цел да върши различни престъпления, сред които пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз. В хода на разследването стана известно, че през Nехо са минали близо 80 млрд. долара оборот за 5 години, а дружеството държи в портфейла си биткойни и други криптовалути на обща стойност почти 3 милиарда долара. Обвинителният акт срещу босовете на Nехо все още не е внесен в съда, а прогнозите са, че прокуратурата ще удължи срока на разследването, което официално трябва да приключи до 12 януари 2024 г.

Според мълвата, която усилено се носи в IT  бранша, бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и партньорът му Коста Кънчев вече обмислят промяна на името на компанията си, тъй като след забраната на Nехо да оперира в България са загубили голяма част от клиентите си и изпитват трудности за привличането на нови инвеститори. Твърди се, че в Дубай двамата са имали проблеми с арабски инвеститори и заради това предпочитали да напуснат Емирството, макар да разполагат с имоти за милиони долари там.

„Дори името на дружеството да бъде променено, то отново няма да може да оперира в САЩ. По-вероятно е Тренчев и Кънчев да създадат нова компания за търговия с дигитални финанси в Канада и чрез подставени лица отново да се опитат да навлязат на американския пазар“, предполагат запознати с методите на чевръстите финансови въжеиграчи.

Неотдавна за Торонто са заминали и съпругите на двамата аферисти, като според мълвата Теодора, която живее на семейни начала с Коста Кънчев, е родила момиченце преди месец в Канада.

Половинката на Антони Тренчев – миската Ваня Пенева, пък е в напреднала бременност и се очаква всеки момент да роди второто си дете от някогашния депутат и настоящи криптоаферист.

Красивата Ваня Пенева, носителка на короната „Мис България “, също е въвлечена в мащабната схема за пране на пари и финансови измами на Nехо, като според ангажирани с разследването босовете на компанията Коста Кънчеви Антони Тренчев са купили имоти на стойност над 150 милиона евро в Париж, Кан, Лондон, Виена, Ню Йорк и Дубай през 2021 и 2022 г. Първоначално повечето от имотните сделки били сключвани на името на офшорни компании с подписа на Мис България Ваня Пенева.

Впоследствие имотите били прехвърляни на други офшорни дружества с цел замитане на следи. Въпреки съществуването на данни, че покупката на престижните имоти е финансирана с пари на клиенти, депозирали средствата си в криптовалута при Nexo, до този момент няма данни баровските имоти извън граница на Кънчев, Тренчев и Ваня Пенева да са установени и запорирани.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече