Новини от Бълария

Маймунската шарка ще бъде преименувана след призиви за нов, „недискриминационен и нестигматизиращ“ термин

Световната здравна организация ще преименува маймунската шарка, защото названието „е расистко и дискриминационно спрямо Африка„. Идеята възникна след призиви за ново, „недискриминационно и нестигматизиращо наименование„, които се появиха напоследък в медиите. 

Над 30 изследователи са подписали документ, в който се посочва, че има „спешна нужда“ да се промени името на болестта. Те се аргументират и с факта, че настоящата епидемия, която засегна предимно хомосексуални и бисексуални мъже, вече е разпространена в голяма част от света (над 45 държави, включително Великобритания, САЩ, Испания и Португалия). „По-нататъшното споменаване и номенклатурата на този вирус като африкански е не само неточна, но също така е дискриминационна и стигматизираща“ – написаха те, цитирани от dailymail.co.uk.

Световната здравна организация (СЗО) обеща, че новото име на вируса ще бъде обявено „възможно най-скоро“. „СЗО работи с партньори и експерти от цял ​​свят за промяна на името на вируса на маймунската шарка, неговите разновидности и болестта, която причинява“ – е заявил д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, ръководител на организацията.

Принципните насоки на СЗО препоръчват вирусите да не се свързват определени с региони. Според някои учени болестта трябва да се нарича hMPXVB.

Освен че ще бъде преименуван самият патоген, и щамовете му вероятно ще бъдат обозначавани с букви (A, B и т. н.), вместо с названия, уточняващи в кои части на континента са били регистрирани за първи път.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече