Новини от Бълария

МОН предлага учениците да учат по две седмици допълнително

Учениците от 1. до 6. клас да учат две седмици повече от догодина. Това е предложението на просветното министерство, което ще бъде обсъдено на Отраслов съвет със социалните партньори, стана ясно от изявление на просветния министър акад. Николай Денков. Кои точно са социалните партньори, не става ясно към момента. Вероятно се касае за няколко широкоизвестни НПО, които от години се изявават като компетентни органи по темите за образованието и възпитанието на децата ни.

Според новите идеи за децата от първи до трети клас учебната 2022/23 г. ще се удължи до 15 юни, а за 4.-6. клас – до 30 юни. Това са по две допълнителни седмици за всеки ученик, като министърът предлага те да се ползват за по-нестандартни методи на преподаване, проекти, излети навън сред природата, часове, свързани с екология и биология и под. оригинални идеи.

Доколкото става ясно от изявлението на Денков, МОН смята да пристъпи към удължаване на учебната година още този септември. „Многократно сме обявявали, че началото на следващата учебна година остава същото, но не сме казвали нищо за края й„, уточниха от МОН. От Министерството подчертаха, че все още става дума само за предложениео, което ще се обсъжда на въпросния Отраслов съвет. Резултатите от този съвет обаче са предизвестени – всички НПО с външно финансиране се стремят в максимална степен да институционализират децата ни, за да бъдат облъчени от „правилната“ пропаганда по различни обществени теми.

Припомняме, че наскоро училищният закон бе променен тихомълком с нови текстове за деполитизация на системата. Не е ясно кога той ще бъде допълнен с още интересни идеи.

От министерството не крият, че предпочитат занапред учебната година да започва от 7. септември. Ако той се приеме, учениците от 1-6 клас ще учат допълнително почти месец – една седмица в началото на година и две в края й. Идеята е те да учат две седмици повече, а третата допълнителна седмица да е ваканция (но разпределена в различни дни, а не наведнъж).

Какво точно ще решат т. нар. социални партньори, сред които добре мотивирани НПО активисти, предстои да разберем. Засега тази учебна година ще завърши както досега – на 31 май за 1-3 клас и на 15 юни за 4-6 клас.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече