Новини от Бълария

SpaceX и НАСА ще ограничат използването на тоалетната на Crew Dragon поради теч

SpaceX и НАСА предложиха американските астронавти, които сега са на МКС и скоро ще се завърнат на Земята, да проучат „други начини за отделяне на телесните течности“ след инцидент с тоалетната на Crew Dragon при скорошния изцяло цивилен полет. Това съобщава RT, позовавайки се на изявление на мениджъра на програмата за търговски екипи на НАСА Стив Стич.

Астронавтите на НАСА Шейн Кимброу и Меган Макартър, както и Акихико Хошиде от Японската агенция за аерокосмически изследвания и Томас Песке от Европейската космическа агенция, които отидоха на МКС на 16 септември като част от мисията Crew 2, бяха помолени да намалят използването на тоалетната капсула при завръщането на капсулата на Земята. „Има и други начини, по които екипажът може да се облекчава при нужда… В костюмите на астронавтите са зашити специални подплати, а полетът до дома не трае дълго“, обяснява Стич.

Неизправността на тоалетната на космическия кораб беше открита по време на историческата мисия Inspiration4, при която американският милиардер Джаред Айзъкман и трима космически туристи прекараха три дни в орбита в космическия кораб Resilience. След завръщането им техниците открили, че по време на полета една част от резервоара за отпадъци по някакъв начин се е отделила от него, поради което отделените телесни течности са проникнали във вентилационната система.

Според вицепрезидента на SpaceX Уилям Герстенмайер този проблем е отстранен на космическите кораби Resilience и Endurance, които се намират на Земята, но космическият кораб, който е закачен към МКС, все още е неизправен.

Екипажът на Crew2 ще се върне на Земята в началото на ноември и ще бъде заменен на МКС от екипажа Crew3. По-рано стана известно, че един от членовете на новата мисия на SpaceX – германецът Матиас Маурер (Matthias Maurer) – планира да организира парти на Международната космическа станция. Празникът ще бъде посветен на няколко събития: на 18 март Маурер ще отпразнува 52-ия си рожден ден, на този ден руският космически кораб „Союз“ ще пристигне на МКС, а един от американските космонавти ще постави рекорд за най-продължително пребиваване в орбита.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече