Новини от Бълария

НАТО, САЩ и Европа могат да постигнат Пирова победа

Западът ще загуби в случай на война с Русия и нейните съюзници„, каза проф. Леонардо Дини, експерт по Източна Европа, в интервю за френското издание „Atlantico“ (atlantico.fr).

Според него НАТО, САЩ и Европа могат да се провалят по най-парадоксалния начин. „В най-добрия случай те ще постигнат Пирова победа – тоест формално ще спечелят, но с диви загуби, преди всичко с накърняване на авторитета“, подчертава експертът. Според него, ако Китай, Русия, Северна Корея, Иран, Индия и Турция се обединят, те могат да се окажат победители в противопоставянето им на Запада.

Според професора в случай на поражение на Западния блок може да възникне истински многополюсен свят. Той припомня, че страните от Северноатлантическия алианс са прехвърлили голяма част от оръжията си в Киев. Освен това много световни лидери призоваха за увеличаване на военното финансиране за украинската страна. Според експерта, в случай на сблъсък с Русия, Западът ще трябва спешно да възстанови арсенала си, а това ще отнеме много време и пари.

В духа на тези песимистични заключения преди няколко дни се изказа и бившият полковник от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън и командир на отбранителния блок на Алианса, който дори допусна началото на война между Русия и НАТО, и то още тази година. Според него през 2023 г. Алиансът може да се намеси във военния конфликт на страната на Украйна. „Притесняват ме хората, които изглежда смятат, че вероятността НАТО да се намеси в ситуацията в Украйна през 2023 г. е почти нулева“, подчерта той, цитиран от „The Telegraph“.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече