Новини от Бълария

Несъществуващи британски компании са получили милиони за борба с коронакризата

Недействащи или чисто нови компании в Обединеното кралство са получили огромни заеми за борба с последиците от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Общо около 130 милиона паунда са били дадени на съмнителни малки предприятия, пише „Bloomberg“.

Фирмата на един от най-богатите финансисти във Великобритания например – Джон Бекуит – е получила помощ в размер на 3,7 милиона паунда, въпреки че компанията отдавна е затворена. Също така е отпуснат заем от 4,7 милиона паунда на компания, основана само два дни преди получаването на средствата. С един милион паунда пък е подпомогната фирма, която не е развивала никаква дейност преди избухването на пандемията, а няколко месеца по-късно е била закрита.

Департаментът по бизнес, енергетика и индустриална стратегия, който наблюдава отпускането на спешни заеми в страната, отбелязва, че „продължава да се бори с измамите и няма да толерира онези, които се опитват да измамят британския данъкоплатец„. Сред кредитополучателите изданието откри около 60 неактивни компании.

За такива заеми на Острова могат да кандидатстват фирми с годишни приходи до 45 милиона британски лири, които са засегнати от пандемията. За да бъдат одобрени, те трябва да докажат, че преди пандемията повече от половината от приходите им са били от продажба на стоки или услуги. Според проучване на „Bloomberg“ обаче повече от 85 компании са съществували само няколко седмици или няколко месеца, преди да получат заемите.

Съединените щати също имат проблеми с разпределението на помощите. Службата на главния инспектор на Съединените щати изчислява, че 39 милиарда долара, изплатени като обезщетения за безработица, са пропилени. Много от плащанията са получени незаконно.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече