Новини от Бълария

Нетрадиционният министър на американските пехотинци

С тази стъпка ще се повиши ефективността на американската армия

Демокрацията е велика сила. Особено американската. Всичко е възможно, ако има демокрация. Най-после тя вече стигна и до висшите чинове в Пентагона. Президентът на Съединените щати и върховен главнокомандващ на въоражените сили, Барак Обама, за първи път в историята на американското военно ведомство предложи за главнокомандващ на армията (така в Америка наричат сухопътните войски) 47-годишния Ерик Фенинг. Фенинг в момента изпълнява длъжността зам.-шеф на сухопътните войски (тоест на Джон Макхю) и открито афишира своята нетрадиционна сексуална ориентация.

На 18 септември Барак Обама съобщи за своето решение да назначи за министър на армията Ерик Фенинг, открито манифестиращ своите хомосексуални наклонности. От 2004 до 2007 г. той беше известен като един от ръководителите на фонда „За победа на гейовете и лесбийките”, главната цел на който беше внедряването на максимален брой явни хомосексуалисти във властовите структури на федерално и местно ниво.

„Зад себе си Ерик има дългогодишен опит в работата и изключителни лидерски качества”- се казва в изявлението на президента на САЩ. „Аз съм много благодарен за неговата всеотдайност към службата на нашите мъже и жени в униформи и съм сигурен, че той и сега ще помага на армейските командири в ръководството на американските военнослужещи. Очаквам деня, когато ще започна работа с Ерик, за да може да запазим имиджа на нашата армия, като най-добрата армия в света” – заяви по-нататък в своята реч президентът на САЩ.

Министърът на отбраната на САЩ, Аштън Картър, също откликна положително на решението на Белия дом: „Днес искам да поздравя Ерик Фенинг с назначаването му за следващ главнокомандващ на армията. Президентът Обама направи блестящ избор и се надявам, че в най-близко време Сенатът ще одобри неговото назначение” – заяви оглавяващият военното ведомство на САЩ.

„Ерик заемаше длъжността на мой първи началник щаб в Пентагона и за мен беше голяма чест в продължение на моя мандат да работя заедно с него и да съм свидетел, как той израства като един от най-грамотните, увлечени от своята работа, слуги на народа на САЩ. Аз знам, че той ще продължи да укрепва нашата армия, изградена в духа на най-добрите ни традиции и ще подготви нашите сухопътни войски да се справят успешно с новите предизвикателства на времето” – подчерта Картър.

В средата на юли тази година Картър заяви, че Пентагона ще направи специално проучване за промяна на законодателните норми. Текстовете, възпрепятстващи службата на транссексуалните във въоръжените сили, ще бъдат отменени. Самият Фенинг изцяло одобрява политиката на Пентагона за премахване на дискриминацията в армията по полов признак. По негово мнение, федералните власти са длъжни да използват целия човешки ресурс, с който разполагат.

Той също така пропагандира за разширяване правата на трансджендърите, тоест на лицата сменили пола си . В момента в САЩ е забранено лица, сменили пола си, да служат в армията. Съвсем скоро обаче тази забрана може да отпадне, както това стана през 2011 г., когато Пентагонът отмени установеното през 1994 г. от администрацията на Бил Клинтън правило по отношение на хомосексуалистите: „Не питай, не казвай (Don’t Ask, Don’t Tell)”. В съответствие с това правило, на военнослужещите, които са хомосексуалисти, беше забранено да афишират своята сексуална ориентация под заплаха от уволнение, а на началниците им, на свой ред, беше забранено да разговарят с тях на тази тема.

През април миналата година върховният главнокомандващ ултимативно заяви на генералите в Пентагона, че който не е съгласен с неговото предложение това правило да бъде отменено, може да си подаде оставката. А през юни тази година напълно беше забранена дискриминацията на войниците и офицерите от сексуалните малцинства в армията.

44-тият президент на САЩ зае много активна позиция по защита правата на сексуалните малцинства . Той не само че ги подкрепя в кариерното им израстване във въоръжените сили, но ги издига на ръководни постове в държавния апарат. По оценка на трансджендърните активисти, Обама е назначил на различни длъжности в администрацията си повече от 150 хомосексуалисти от двата пола, а така също бисексуални и транссексуални.

За сравнение, неговият предшественик, Бил Клинтън, за двата си президентски мандата е назначил 140 сексуално нетрадиционни. Защитата на правата на хомосексуалистите в целия свят е първостепенна задача на САЩ, това стана ясно още от встъпителната реч на Барак Обама след избирането му за президент втори мандат.

„Нашата работа няма да бъде завършена, докато законът не третира нашите гей-братя така, както всички останали. Ние ще обновим нашите институции, които разширяват възможностите ни за управление на кризи зад граница. Ние ще подържаме демокрацията от Азия до Африка, от Америка до Близкия Изток. Защото нашите интереси и нашата съвест ни задължават да действаме от името на тези, които се стремят към свобода” – заяви президентът.

Неотдавна представителят на Белия дом Шин Инуе в интервю за агенция Асошиейтед Прес заяви, че переспективата е броя на представителите на сексуалните малцинства в структурите на държавната власт „постоянно да нараства”. В същото интервю Майкъл Коул, член на групата за защита на правата на хомосексуалистите Human Rights Campaign, каза, че тази тенденция е „едновременно обичайна и важна, защото отговаря на американския идеал, който се състои в това, че е важно как вършиш своята работа, а не кой си”.

Защитниците на правата на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансджендърите са на мнение, че администрацията на Белия дом е направила важна крачка в защита на техните права. Мат Торн, един от активистите в движението за равноправие на сексуалните малцинства във въоръжените сили на САЩ, казва пред журналистите, че: „Министерството на отбраната е лидер в обезпечаване законните права и интереси на сексуално-нестандартните”. Обаче, по негово мнение, все още не са налице напълно всички права, с които се ползват служещите с традиционна ориентация. Така например, „жените” и „мъжете” на еднополовите военнослужещи все още нямат право да съпровождат своите възлюбени в командировките им в много от военните бази на САЩ зад граница, и особено в страните от Персийския залив.

Роденият през 1968 г. кандидат за министър на армията на САЩ Ерик Фенинг е завършил образованието си в Дартмут колеж, един от най-старите и престижни колежи, базиран в Хановър, САЩ, където е получил диплома за бакалавър по история. От 1991 до 1996 г. е заемал различни административни длъжности в Конгреса и в Белия дом. От 1997 г. до 2001 г. е работил в отдела за вътрешна и външна политика на американската медийна агенция CBS и на ръководни постове в консултантски компании. До 2009 г. е заемал ръководни постове в различни военни комисии, а през 2013 г. е назначен на длъжността зам.-министър на военноморските сили, след което през същата година Обама го преназначава на длъжността зам.-министър на военновъздушните сили. През юни тази година е назначен за граждански помощник и главен съветник по въпросите на управлението и функционирането на сухопътните войски.

В деня, когато бе публикувано изявлението на президента за назначаването на Ерик Фенинг, се появи и друго съобщение. Че някоя си Аманда Симпсън ще бъде назначена на длъжността помощник зам.-министър на отбраната по въпросите на енергийното обезпечаване на армията. Тя също, както и нейния колега от гей обществото, е заемала високи постове в Белия дом, като последно е била на длъжността изпълнителен директор към помощник министъра на сухопътните войски за енергетиката и околната среда. През 2010 г. Аманда Симпсън, първата транссексуална личност в администрацията на президента на САЩ, става старши технически съветник на министъра на търговията. В предишното си битие на мъж, който се казвал Мичел Симпсън, тя е била летец-изпитател. Мичел решил да смени пола си, когато работел за ракетостроителната компания Reyteon. За да придобие външността на миловидната Аманда, Симпсън похарчил 75 000 долара за шест операции, с които отстранил адамовата си ябълка, увеличил гърдите си и променил половите си органи.

Ако Сенатът на САЩ утвърди кандидатурата на Фенинг за министър на сухопътните войски, това ще бъде първият в историята на американската армия високопоставен чиновник с ректални наклонности . В рамките на шегата може да отбележим, че сигурно тогава ще се наложи на шефовете на Пентагона да въведат допълнителна екипировка за обгрижване задните части на сексуално-нестандартния състав.

Независимое военное обозрение
12 октомври 2015

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече